Att äta lunch efter att kvällsskiftet löst av, beordras ta extrapass, sakna återhämtning. Och samtidigt ha ansvar för människor som föder och föds.

Hösten 2021 brast tålamodet på Stockholms förlossningskliniker. Barnmorskor sa upp sig, chefer avsade sig ansvar för arbetsmiljön.

Bara på Danderyds sjukhus lämnade 55 barnmorskor den hösten beskedet att de tänkte lämna sina jobb.

I oktober 2021 meddelade Hannah Dahlbäck sitt beslut om att säga upp sig i direktsändning i TV4:s nyhetsmorgon.

”Älskar vår jobb”

– Vi älskar vårt jobb. Vi vill jobba som barnmorskor och med förlossning. Men inte till vilket pris som helst, sa barnmorskan till Arbetet några dagar senare.

Men i januari 2022 drog hon tillbaka uppsägningen. Hon skulle få driva ett projekt där en grupp barnmorskor skulle följa kvinnor från graviditet till efter förlossningen.

Ett och ett halvt år senare är projektet inte igång på Danderyd. Hannah Dahlbäck har tappat tålamodet igen – och verkligen lämnat arbetsplatsen.

– Jag kände att det här kommer inte hända på många år för det är inte prioriterat.

Förlossningskrisen

  • 2021 sa över hundra barnmorskor i Region Stockholm upp sig, de protesterade mot sina arbetsvillkor och ställde krav på regionen.
  • Regionen tillsatte en förlossningssamordnare och utlovade resurser. En del av barnmorskorna drog tillbaka sina uppsägningar.
  • Sedan dess har missnöje ändå fortsatt visa sig, bland annat när många barnmorskor i år sa upp sig från Karolinska sjukhuset.

”Blir tuff sommar”

Men hon blev kvar i yrket. I våras började hon på en nyöppnad förlossningsavdelning, vars öppnande tidigarelades efter barnmorskornas uppror.

Hannah Dahlbäck är hoppfull, säger att arbetet är bättre organiserat där från början.

Samtidigt är förlossningskrisen inte över.

Trots åtgärdspaket från regionen fortsätter barnmorskornas frustration i Region Stockholm att explodera.

I början av året sa en stor grupp barnmorskor upp sig från Karolinskas förlossningsavdelning i Huddinge. De vittnade om ett ohållbart tempo.

– Det kommer drabba Stockholm i stort i sommar. Det kommer bli tufft, säger Hannah Dahlbäck om Karolinskas begränsade kapacitet.

Gått in i politiken

För henne öppnade barnmorskeupproret också en ny väg. Efteråt började hon arbeta politiskt för Vänsterpartiet. Nu jobbar hon halvtid som barnmorska och halvtid som regionpolitiker, med en plats i regionfullmäktige.

– Jag såg en chans att fortsätta påverka i ett forum där jag tycker att vi behöver ha representation av vårdpersonal. Jag tycker att många politiker inte riktigt vet vad de pratar om.

Hon säger att barnmorskorna skrek och skrek 2021 – och undrade varför ingen lyssnade. Men att hon nu har förstått hur svårt det är för information att nå ända fram till politikerna.

Med sin tid delad mellan barnmorskeyrket och politiken hoppas Hannah Dahlbäck slå en brygga mellan de som jobbar i vården och de som styr.

Hannah Dahlbäck

  • Började som barnmorska 2015.
  • 2017 skapade hon debatt om situationen i förlossningsvården då hon på sociala medier lade ut en bild på en post-it-lapp där hon, i tjänsten, noterat att alla förlossningskliniker i Stockholm var fulla.
  • Hösten 2021 blev hon ett ansikte utåt för barnmorskornas uppror i Stockholm då hon sade upp sig i direktsändningen i TV4.
  • 2022 började hon arbeta politiskt för Vänsterpartiet. Hon är ledamot i Region Stockholms fullmäktige och i hälso- och sjukvårdsnämndens psykiatriutskott.