Fredagen den 13 juli 2018 brinner försvarets skjutfält i Trängslet. Pierre Hedlund, deltidsbrandman från byn Särna, har släckt skogsbränder förr, men den här gången är det annorlunda.

I huvudhöjd känner Pierre och hans kollegor den ”vanliga” vinden, som driver elden framåt.

Vid deras fötter blåser det åt motsatt håll. Elden suger åt sig så enorma mängder syre att det bildas en särskild vind längs marken.

– Jag hade aldrig varit med om det tidigare. Vid en normal skogsbrand brinner det i marken, medan träden är för fuktiga för att brinna. Nu var det en vägg av eld.

Kan explodera

Pierre Hedlund släcker även på lördagen och söndagen. Natten till måndag skärps allvaret: Då kommer beskedet att det finns gamla artilleripjäser på skjutfältet som inte har detonerat, och som kan explodera i hettan.

På tisdagen blir Pierre Hedlund inringd klockan fem på morgonen. Han jobbar till klockan tio på kvällen, då brandmän från Värmland löser av.

– Men de hade inte erfarenhet av att släcka med bandvagnar. Och vi ville inte att vagnarna skulle bli stående. Så jag och en kollega sa: ”Vi kör på”.

Skogsbränderna 2018

Skogsbränderna 2018 följde på en vår och sommar med extrem torka. I juli brann sammanlagt 25 000 hektar skog, bland annat på skjutfältet i Trängslet i Älvdalen och i Kårböle i Ljusdal. Det kan jämföras med skogsbranden i Västmanland 2014, då 14 000 hektar brann.

Släckningen i Trängslet försvårades av odetonerade granater. En ny metod prövades ifall vinden skulle kantra och Älvdalens samhälle hotas: Jas-flygplan fällde bomber för att ta bort syret. Metoden fungerade – elden slocknade inom en radie 150 meter från bombnedslaget  

23 timmars slit

Pierre Hedlund fortsätter till klockan fyra onsdag morgon. Efter 23 timmars slit får han en timmes sömn. Sedan går larmet igen.

Hur många timmar han arbetade under de tre veckor branden rasade vet inte Pierre Hedlund. Han talar hellre om människors vilja att hjälpa till.

– Hela byn slöt upp. Campingen ordnade mat, skidklubben bredde smörgåsar, företag och frivilliga engagerade sig. Det blev en jätteorganisation till slut.

Risk för nya bränder

Pierre Hedlund är fortfarande deltidsbrandman. Var fjärde vecka har han beredskap, vid sidan om sitt jobb i mataffären i Särna.

Inledningen av årets sommar blev ungefär som sommaren 2018, med värme och torka, och Pierre Hedlund ser till att sova, äta och dricka ordentligt för att ha ork om larmet går.

– Det är ganska höga brandriskvärden nu. Man slår upp en liter vatten och funderar på var man har alla grejer.

”Inte bättre rustade”

Sommaren 2018 har påverkat räddningstjänsten starkt. I dag är beredskapen för skogsbränder bättre på ledningsnivå, och det finns mer resurser från luften, enligt Pierre Hedlund.

– Men när det gäller att stå med kängorna på backen och hålla i slangen är vi inte bättre rustade.

Ett problem är att systemet med deltidsbrandmän är förlegat, säger Pierre Hedlund.

– Det bygger på att man har ett jobb nära hemmet, och en familjesituation som gör att man kan släppa allt och dra. Allt färre har det. Vi som är kvar får dra ett stort lass.