Laila Khalidy är undersköterska och har inte råd att ta semester.

Laila Khalidy är undersköterska och har inte råd att ta semester.

– Det enda jag kan göra är att lägga semesterplanerna på hyllan.

Som för så många andra har mat- och elpriserna slagit hårt mot Laila Khalidy. Dessutom höjdes hennes hyra med fem procent.

Den historiskt höga inflationen har gröpt ur köpkraften ordentligt. På det läggs rejäla räntehöjningar som påverkar ekonomin för många.

Det märks inte minst nu i semestertider. 

Inställda semesterplaner

När Arbetet lät Kantar Public ställa frågan om hur inflationen har påverkat årets sommarsemester svarade 5 procent att de tvingats ställa in sina semesterplaner helt.

I stället för semester kommer Laila Khalidy spendera hela sommaren på sina två jobb, dels natt som undersköterska på ett äldreboende, dels som kontaktperson för människor som har det svårt.

– Det räcker inte med en lön i dagens samhälle. Är man ett par har man ju två inkomster, så jag får ha två jobb i stället, säger Laila Khalidy som är ensamstående med två döttrar, 12 och 13 år gamla.

Hur har den höga inflationen påverkat dina semesterplaner?

Jobbar hela sommaren

Tidigare somrar har familjen bilat runt om i Europa, men i år blir det inget sådant. Kanske någon sväng i Sverige och en kortare tur över till Danmark från Malmö där de bor. 

I stället ska hon alltså jobba hela sommaren.

– Man vet inte hur mycket tomaterna kommer att kosta sedan, eller elen. Allt har ju blivit dyrare så jag prioriterar att spara nu, så vi har pengar i vinter.

I Arbetets Kantarundersökning uppger dessutom var tredje, 33 procent, att de har minskat omfattning på semestern eller valt ett billigare alternativ på grund av inflationen.

Laila Khalidy med dotterm Karen som är 13 år.
Laila Khalidy med dotterm Karen som är 13 år.

Slår hårdare mot arbetare

Det visar sig också att inflationen slår olika hårt mot arbetare och tjänstemän. 

Bland arbetare uppger närmare hälften, 47 procent, att de ställt in eller dragit ner på semesterplanerna. Motsvarande siffra för tjänstemän är 39 procent.

– Det är klart, hade man inga marginaler innan så har man ju hamnat på minus nu. Det kanske man klarar ett litet tag, men en semesterresa är ju inget man kan prioritera då, säger Tapio Salonen, professor i socialt arbete vid Malmö universitet.

Andelen arbetare och tjänstemän som uppgett att semesterplanerna har påverkats

Viktigt med gratis aktiviteter

Han framhåller att det är viktigt att kommuner, föreningar och andra aktörer anordnar gratis sommarlovsaktiviteter för barn. Något som blir extra akut när inflationen slår hårt mot semesterplanerna.

– Nu ser vi ett förstärkt behov av den typen av organiserade sommarlovsaktiviteter. Det kan vara avgörande för vilka vägval barnen gör. Om de hamnar i oönskade sammanhang med gäng och kriminalitet eller om de hittar någonting som de är intresserade av, säger Tapio Salonen.

Men Laila Khalidys barn tar den inställda semestern med ro.

– De vet hur läget är, så de förstår att det blir så här i år. De kommer att hänga med kompisar, bada och göra aktiviteter hemmavid.

”Vi är inte fattiga”

Trots det ekonomiska läget och att hon inte får någon semester är Laila Khalidy vid gott mod. Hon gillar att jobba.

– Och vi har så vi klarar oss, vi är inte fattiga, Men halva lönen går till hyran. Sedan är det alla andra räkningar också. Så just nu kan jag inte prioritera en semesterresa.

Det räcker inte med en lön i dagens samhälle. Är man ett par har man ju två inkomster, så jag får ha två jobb i stället

Laila Khalidy (fotograferad av Julia Lindemalm)