En man utan arbetstillstånd påträffas på ett jordbruk i Skåne. I förhör med polisen berättar han att en vän har hämtat honom och sagt att han kan jobba. Nu har han arbetat i ungefär en månad och en vecka. För det har han fått runt 4 000-5 000 kronor.

Mannen har hyrts ut av ett bemanningsbolag som drivs av en kvinna i Skåne. Hennes firma har tidigare fått böter för brott mot utlänningslagen.

Bolaget är ett av de som Arbetet hittat i en stor granskning av alla företag som fått lönestöd i december och januari. Vi har gått igenom bolagen som får anställningsstöd av Arbetsförmedlingen och funnit bolag som begått brott och på andra sätt misskött sig mot det offentliga.

Nära vänner

Efter att ha begärt ut enskilda beslut om anställningsstöd för några av bolagen kan vi se att kvinnan med bemanningsbolaget fortsätter beviljas stöd för nya anställningar.

I ett beslut beviljas hon nystartsjobb för en man som ska jobba ”inom lantbruket och bygg”.

Vem är då mannen som hon får anställningsstöd för? Jo han är nära vän med kvinnan och de har båda om vartannat varit företrädare för ett annat bemanningsbolag tidigare.

Det framkommer i domar som handlar om att bolaget har betalat ut oredovisade löner och bokföring som helt saknas.

”Lån” eller ”lön”?

Kvinnan har bland annat fört över pengar från det gemensamma bolaget till mannen. Överföringarna har märkts med ordet ”lön”, vilket Skatteverket menar tyder på att det handlar om just lön. Men enligt kvinnan skrev hon fel – det var egentligen ett ”lån”. Det är dock inte heller tillåtet på sättet det gjorts, konstateras det i domen.

Kvinnan har tagit ut stora summor kontanter från bolagskontot, något som inte redovisats. Det beror, enligt kvinnans version, på att hon slängt alla fakturor, kvitton och papper bland soporna eftersom hon varit mitt i en skilsmässa.