En fängelsedom på ett och ett halvt år för grovt bidragsbrott. Det dömdes assistansbolagets företrädare till vintern 2021.

Lägg till det en företagsbot på närmare två miljoner kronor.  

Låter det som ett företag som är lämpligt att hjälpa personer med funktionsnedsättning eller som varit arbetslösa länge att få in en fot på arbetsmarknaden? Och att därmed få statligt stöd? Inte det? 

Mängder exempel på fusk

Ändå betalade Arbetsförmedlingen ett halvår efter domen ut anställningsstöd till just det assistansbolaget. En lång rad likande exempel finns. 

Arbetet har i en omfattande granskning gått igenom samtliga företag som fått anställningsstöd från Arbetsförmedlingen i december förra året och januari i år. 

Vi har sedan undersökt om det bland dessa de senaste åren funnits domar, åtal eller beslut som kan kopplas till arbetslivskriminalitet. 

Stor skandal

Misstänkt skattebrott, stora böter för allvarliga arbetsmiljöproblem, bedrägeribrott och brott mot utlänningslagen är ett axplock av det vi har hittat. Det är allvarliga brott där människor i värsta fall har utnyttjats väldigt grovt. Vi har till och med upptäckt personer som tidigare har lurat Arbetsförmedlingen på pengar.  

Trots det går alltså statliga pengar till dessa arbetsplatser. Det borde absolut inte ske.  

När Arbetet vänder sig till Arbetsförmedlingen visar det sig att det bara sker kontroller av en bråkdel av de företag som får stöd. Brott och allvarliga arbetsmiljöbrister spåras bara om tips kommit in eller om företaget upptäckts i samband med ett stickprov eller arbetsplatsbesök.  

En hel rad med oseriösa företagare kan alltså fortsätta mjölka staten på pengar. Det är verkligen en skandal.