Industrier och andra företag kan vänta sig löneökningar i linje med märket, alltså normen för löneökningar på svensk arbetsmarknad. För det första av de två avtalsåren är ökningen på 4,1 procent. 

Men alla omfattas inte. Vårdanställda i regioner och kommuner har avtal som löper på tills nästa år. De är dessutom sifferlösa. Det innebär att det inte finns någon siffra i avtalet som säger hur stor löneökningen ska vara.

Trots frånvaron av en avtalsrörelse för de här arbetsplatserna har vanliga lokala lönerevisioner gjorts. Och i flera regioner är de nu färdiga, enligt en sammanställning som Vårdförbundet snart är klara med och som Ekot rapporterat om.

Vårdförbundet kritiska

Förbundet kritiserar de nivåer som vissa regioner landat på.

– Vi har några regioner som lägger sig långt under märket. Inte ens hälften av märket utan under det, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro till Ekot. 

Enligt Vårdförbundet fick vissa regioner ut mer än märket, runt fem procent. Men andra fick betydligt mindre.

Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.
Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

Minst i Jämtland

De vårdanställda i region Jämtland Härjedalen fick ut allra minst, bara två procent i löneökningar. Näst sämst var region Västernorrland där de anställda får 2,29 procent. 

– De regionerna biter sig själva i svansen skulle jag vilja säga. De regionerna kommer tappa kompetens, säger Sineva Ribeiro. 

Lena Laaksonen, HR-direktör i region Västernorrland, säger att de hade en stor lönesatsning förra året. 

– När vi tittar på förhållandet till övriga regioner ser vi att vi har konkurrenskraftiga löner, säger hon till Ekot.