Det första som fångar blicken när Ola Schubert öppnar dörren är smycket kring hans hals. Ett ekollon av silver och mässing. 

– Hela kulturer har byggts kring ekollon, säger han entusiastiskt. 

– Ekollon är troligtvis det människor har ätit mest av i historien. Potatis har vi ätit i 6 000 år, vete i typ 10 000 år. Ekollon har vi ätit i över 100 000 år. 

Ögonen lyser när han pratar. Jag har sett det förut. Vi träffades 2009 i samband med ockupationen av Aspuddsbadet i Stockholm, där jag deltog som aktivist. Då kallade vi honom ”Hägerstens Aragorn”. 

När stundens dramatik grep tag kunde Ola Schubert hålla spontana brandtal. Ibland blev det så episkt att vi skruvade lite på oss. Men det var lätt att ryckas med. Talen speglade talaren, besjälad av föreställningen att världen var god och att allting var möjligt.

Ekollon som desperation

Sedan Aspuddsbadet revs har vi inte haft kontakt. Men så såg jag Ola Schuberts namn i en tidningsartikel, letade mig därefter fram till hans Facebookgrupp.

Det är därför jag vet att ekollonen inte började som en kulturantropologisk böjelse utan som ett uttryck för desperation.  

– Ekollonen är en extremt viktig del av mitt födointag. Jag lever under existensminimum och har tre barn. Under den juridiska processen har jag funderat mycket. Vad skulle hända om jag förlorade allt? Hur skulle jag överleva?   

Ola Schubert är illustratör och animatör. Ett par år innan vi möttes hade han fått ett uppdrag av Hatten, ett litet förlag som ville producera läromedel för barn med språksvårigheter.

Verksamheten präglades av idealism. 

Hattens ägare Anneli Tisell var medgrundare av Svenska Downföreningen. Efter att ha fött en funktionsvarierad son kom hon i kontakt med den språkpedagogik som kallas Karlstadsmodellen. Förlagets vision var att vidareutveckla pedagogiken, göra den lustfylld och sprida den till fler. 

Jag gillar fortfarande mina figurer, men jag gillar inte kontexten de har hamnat i. De har blivit kidnappade och utnyttjade, som alla andra stackars arbetare.

Ola Schubert (fotograferad av Ivar Andersen)

”Grafiska delen mitt verk”

Anneli Tisell hade skissat på några figurer. Ola Schubert vidareutvecklade dessa och hittade på några egna. 

– Hon är idékläckaren. Utan henne hade Babblarna inte blivit av. Men hade det inte varit för mig hade det här konceptet sett helt annorlunda ut. Den grafiska delen är mitt verk, säger Ola Schubert.  

Resultatet av samarbetet har gått rakt in i miljoner barns hjärtan och gått lika många föräldrar på nerverna. Babba, Bibbi, Bobbo, Diddi och Dadda föddes. Babblarna såg dagens ljus. 

Den omedelbara succén uteblev. På bokmässan 2008 sålde Hatten 32 böcker. Men Anneli Tisell fortsatte att tro på ”världens roligaste specialpedagogik”, Ola Schubert fortsatte teckna.

2012 publicerades Stompalång Tut Pling sång på Youtube och blev snabbt en av Sveriges mest spelade. Fenomenet Babblarna fick sitt definitiva genombrott. 

Segertåget rullade vidare till tonerna av nya trallvänliga hits. Ola Schuberts royalty ökade från några tusenlappar till över 300 000 kronor per år. Han anställdes av Hatten för att arbeta heltid med Babblarnas universum.  

Gästade Bolibompa 2017

2017 gästade Anneli Tisell och Ola Schubert – Babblarnas mamma och pappa – tillsammans barnprogrammet Bolibompa. Det var sista gången figurernas föräldrar visade en enad fasad utåt. Samma år skulle royaltyavtalet mellan Ola Schubert och Hatten omförhandlas. Det blev början till en infekterad konflikt som kom att svärta den idylliska bilden av Diddis och Daddas värld.    

I takt med att Babblarnas popularitet växte kom Hattens fokus att skifta. Plötsligt fanns Babblarna som barnkläder, godis och ”tokbubbligt badskum”. 

– När vi började så var det ju ett specialpedagogiskt verktyg för barn med grava språkstörningar. Sedan kom kommersialiseringen, säger Ola Schubert.

2017 stod en internationell lansering för dörren. Ola Schubert ville ha högre ersättning för den kommersiella delen av försäljningen. Hatten svarade att han inte skulle få någonting alls

Stämningen på arbetsplatsen försämrades snabbt. Hatten anlitade en jurist. Ola Schubert sade upp sig och fick Youtube att stänga ned Babblarnas kanal. Bägge parter hävdar att de försökte nå en överenskommelse men att den andre vägrade kompromissa.

”Antingen skulle Babblarna gå en osäker framtid till mötes och förlagets arbetslag på cirka tio personer skulle riskera att förlora sina jobb. Eller så måste vi gå till domstol för att få ett stopp på saboterandet av Hattens arbete”, skrev Anneli Tisell i ett Facebookinlägg.  

”För mig var valet enkelt. För att kunna fortsätta arbetet med Babblarna var jag tvungen [att] stämma Ola Schubert.”

Ola Schubert
Ola Schubert.

Vann på alla punkter

Hatten vann på alla punkter. I november 2019 slog Arbetsdomstolen, en instans som saknar specialkompetens inom upphovsrätt, fast att Ola Schubert inte har någon rätt alls till de figurer han varit med om att skapa. 

Domen är snårig, branschorganisationen Svenska tecknare menar att den är felaktig. Men Arbetsdomstolens utslag kan inte överklagas. Och Ola Schubert dömdes att betala motpartens rättegångskostnader. Notan slutade på 2,6 miljoner kronor. 

I dag är Ola Schubert sjukskriven. Det har han varit i två år nu. I ett intyg skriver hans läkare om ”extrema påfrestningar under en mångårig period” och att Ola Schubert ”successivt har brutits ned som resultat”.

Vården kan ingenting göra, hävdar läkaren. Samtalsstöd eller medicinering biter inte på en omöjlig livssituation. Som riskerar att försämras ju mer tid som går. 

”Att helt sakna framtidstro och förmåga att planera för sitt fortsatta liv, i kombination med manligt kön, svår depression samt ensamstående, gör att jag som läkare är mycket orolig för Ola och måste ta i beaktande ökande suicidrisk”, står det i intyget.  

Knäckte Ola Schuberts hälsa

Stressen knäckte Ola Schuberts hälsa. Men först knäckte den hans äktenskap. 

– Processen var extremt tuff för mig. Vi bråkade inte om det, men det tärde på oss. Vi liksom tappade varandra och behövde utrymme för att rädda vänskapen.

Innan sjukpenningen landar på kontot tar Kronofogden sitt. Ola Schubert har utmätning men skulden fortsätter växa. Räntorna ligger på 17 000 kronor varje månad. Nu är Ola Schubert skyldig över tre miljoner. 

Den som inte kan betala sina skulder inom ”överskådlig tid” har möjlighet att begära skuldsanering. Ola Schubert fick besked om att han uppfyllde kriterierna. 

Men innan Kronofogden beviljar skuldsanering får borgenärerna tycka till. Om en borgenär motsätter sig minskar chansen. Och Hatten motsatte sig å det bestämdaste.

Kronofogden gick på borgenärens linje och Ola Schubert fick avslag. Han överklagade beslutet till tingsrätten, fick avslag även där. Nu ligger frågan hos Svea hovrätt.   

Babblarna i dag.

Författat långa yrkanden

Hatten har författat långa yttranden till samtliga instanser. I skuldsaneringsärenden handlar invändningarna oftast om betalningsförmåga eller borgenärens behov. Hattens invändningar handlar i stället mest om Ola Schubert. Om hans mästrande och nedlåtande ton och bristande respekt för det svenska rättssystemet.

Allra värst är att Ola Schubert inte ger sig. 

”Däremot vänder sig Borgenärerna kraftfullt mot den bild som Ola Schubert försöker måla upp av sig själv som något slags kämpe för mänskliga rättigheter som slåss mot ett stort och ekonomiskt starkt företag. Hatten är alltjämt ett litet familjeägt småföretag med endast ett fåtal anställda, som alla har drabbats av och mått dåligt av Ola Schuberts smutskastningskampanj”, skriver juristerna. 

De lägger till att ekonomiska skäl ”inte är den primära anledningen till att Hatten motsätter sig skuldsanering”. Det handlar inte om pengar, det är personligt. 

– De är känslomänniskor. Det är ett litet familjeföretag där alla i familjen sitter i styrelsen, säger Ola Schubert. 

Hans egna yttranden är dock lika känslosamma.

– Nu skrev jag en lång replik på Hattens svar. Det är inte meningen att man ska det egentligen, säger han och ser en aning förlägen ut. 

Ola Schubert
Ola Schuberts figurer i ekollon.

Skickar till Kronofogden

Hatten skärmdumpar Facebookinlägg där Ola Schubert tigger mat och skickar in till Kronofogden. Företaget håller koll på vad hans ex-fru skriver i sociala medier.

Ola Schubert publicerar bilder på Hattens jurister, anmäler till Advokatsamfundet, anklagar Arbetsdomstolen för att förstöra bevis.  

Tonläget är uppskruvat, känslan är att två haverister drevar mot varandra. Men det finns avgörande skillnader. Hatten är ett företag som omsätter tiotals miljoner och strider via ombud. Ola Schubert är en privatperson. Som har förlorat allt. 

”Jag har inte blivit rik på Babblarna och det bryr jag mig inte om heller”, skrev Anneli Tisell när konflikten började. 

Det är en definitionsfråga. Babblarnas mamma har inte blivit Elon Musk. Men 2021 lyfte hon närmare 106 000 kronor i månadslön och fick 2,8 miljoner i utdelning från Hatten, där hon äger alla aktier.

Anneli Tisell har nekat att låta sig intervjuas av Arbetet Kultur, men i egna inlägg återkommer hon ofta till att Babblarna är hennes ”livsverk”. Känslan som infinner sig efter att ha läst domar och dokument, yttranden och inlagor, är att Babblarnas mamma är kränkt. Att upphovsrättstvisten samtidigt var en vårdnadstvist och att Babblarnas pappa nu ska straffas. 

I invändningarna till hovrätten kläs det i andra ord, men Hatten driver linjen att Ola Schubert ska dömas till skuldsättning. På livstid.  

Babblarna spelats en miljard gånger

Babblarnas sånger har spelats en miljard gånger på Youtube. Böckerna har sålts i en miljon exemplar.

– Jag gillar fortfarande mina figurer, men jag gillar inte kontexten de har hamnat i. De har blivit kidnappade och utnyttjade, som alla andra stackars arbetare, säger Ola Schubert.

Lägenheten är full av ekollon. I plastlådor, glasburkar och vattenbad. Vårdnadstvistens förlorare sitter i köket, bjuder på ekollonknäckebröd med ekollonpastej. Det smakar som dyra delikatesser.

Jag frågar om han ångrar något. Återigen tänds elden i ögonen. Hägerstens Aragorn skiner upp. 

– Jag försvarade min upphovsrätt. Det skulle jag ha gjort igen. Jag har haft en del otur. Men hade jag inte stått upp för mina rättigheter och förlorat så hade jag exempelvis aldrig upptäckt ekollonen. Det är en fantastisk vändning i livet!