Trots att Volvo tjänar bra med pengar vill företaget minska kostymen. Därför varslar man nu 1 300 anställda om uppsägning.

Enligt IF Metalls klubbordförande på Volvo Cars omfattas inte anställda i produktionen.

– Det berör inte oss och våra medlemmar, utan det här är riktat mot tjänstemännen. Jag har ställt frågan om det kan påverka oss i framtiden, men inte fått några sådana indikationer, säger Adrian Avdullahu.

”Lite svårt att förstå”

Samtidigt, påpekar han, har Volvo gjort ett mycket bra resultat förra året och första kvartalet i år.

– Så då kan det vara lite svårt att förstå varslet. Men vi har också en omvärld med ett krig som fortfarande pågår, inflation, råvarupriser och så vidare. Så det är väl ett sätt att anpassa kostymen.

Även tjänstemannafacket Unionen påpekar att företaget går bra.

– Vi gjorde ju en kvartalsrapport som var ganska bra Q1 och veckan efter kommer det här beskedet. Nä, det var inte väntat, säger Jörgen Olsson, klubbordförande för Unionen på Volvo Cars, till TT.

Stärka konkurrenskraften

Men han kan ändå förstå att företaget vill se över sina kostnader för att stärka konkurrenskraften framåt. Även han pekar på yttre faktorer som inflationen och råvarupriserna.

– Det finns en massa ingredienser, och visst lägger man ihop det där kanske man kan förstå, men jag tror att väldigt, väldigt många är förvånade i dag, säger Jörgen Olsson till TT.

Volvo Cars är en av Sveriges största arbetsgivare med omkring 23 000 anställda. Det innebär att varslet berör drygt fem procent av personalen.