Ibland händer livet. Inte livet som du tänkt dig eller som du drömmer om. Det är livet med sjukdom, uppbrott och skilsmässa. Innan dess är det lätt att tänka att man i alla lägen fixar att vara smart. Ta rätt beslut.

Men livet är livet. Det är inte alltid så jäkla lätt att göra rätt. Och när fällan sedan slår igen. Då kan vägen ut kännas övermäktig att hitta. 

Lockropen är många och starka

Arbetet granskar nu skuldfällan. En fälla som allt fler tvingas uppleva. Vid årsskiftet nådde privatpersoners samlade skulder hos Kronofogden för första gången 100 miljarder kronor. Över hälften av dem som hamnat där har uppgett att de tagit lån för att klara sina löpande utgifter. Många gånger är det fråga om just snabblån. 

Vi hjälper dig… Jämför dina lån… Snabbt och enkelt… Lån på två minuter… Hitta bästa snabblånet…  

Lockropen från snabblåneföretagen är många och starka. Spela ett mobilspel och du hittar dem i annonserna. Klicka in på en kvällstidningssajt och du möter dem där. De allra dyraste snabblånen har effektiva räntor på över 100 000 procent. Att det får fortgå är sanslöst.  

Snabblån förstör liv

För Isabella, som vi möter i Arbetets granskning, var det just en separation som blev startpunkten till att ekonomin spann utom kontroll. När hon ovanpå allt också blev sjukskriven såg hon ingen annan väg ut än det snabba lånet. Men att betala tillbaka – med räntan som lades på – var en omöjlig ekvation.  

Isabella har i sammanhanget haft tur. Hon har fått hjälp från kommunens skuldrådgivare, en väntan som för många kan bli väldigt lång och där allt fler får avslag. Om ett år är Isabella skuldfri. Men som hon säger: ”Det är ångest varje gång det plingar till i telefonen. Är det från någon av borgenärerna? Man blir rädd att man gjort något fel eller att de ska begära omprövning.”  

De snabba lånen får människors liv att falla samman. Och de närmaste åren lär för många bli ekonomiskt tuffa nog, även utan att vara i snabblåneföretagens nät av höga räntor. Det är hög tid för en rejäl upprensning.