När KD-profilen Sara Skyttedal först går emot partilinjen i narkotikafrågan och sedan anmäler sin partikollega Johan Ingerö till Polisen, då mullrar marken. Ebba Busch gör återigen en Trump och visar var KD-skåpet ska stå.  

Det finns en partiledare i Sverige som jobbar lite annorlunda. Som konstruerar fram nya sanningar och som slinker igenom de märkligaste av kriser.

Och, vilket blev tydligt i hanteringen av Skyttedal och Ingerö – använder det som på engelska kallar ”rule by fear” för att få sin vilja igenom.

”Polisen borde skjutit skarpt”

Ja, det är Ebba Busch, Sveriges egen Trump, det handlar om.

En katt sägs ha nio liv, men hur många liv har USA:s före detta president haft – såhär långt?

Den senaste i raden av skandaler handlar om en betalning för att tysta ned en påstådd natt med porrstjärnan Stephanie Clifford Daniels under presidentvalskampanjen 2016. 

Och nej, det är inte i antalet porrskandaler som Busch kan jämföras med Trump. Där finns dock annat, som efterkonstruerandet av ”den riktiga sanningen”.

Som när Busch inte alls skulle ha sagt att polisen borde ha skjutit skarpt vid förra årets påskuppror, trots ljudupptagningar av uttalandet.

Eller att hon under våren tillbakavisar innebörden av att hon dyrt och heligt lovade svenska folket att elstöd skulle finnas på plats i november 2022.

Nej, det var inte så hon sa, påstår hon förnärmat i efterhand, trots alla bevis om motsatsen.

30 573 lögner

30 573 lögner och vilseledande påståenden, så många har amerikanska faktagranskare räknat ihop mellan 2017 och 2020.

Det handlar om uttalanden av Trump, som hur mycket skatterna sänkts med, om hur exceptionell ekonomin blivit under hans styre, och hur många som egentligen röstade på honom. Allt påståenden som helt enkelt inte lirar med fakta.

Men det finns fler likheter mellan de två ledarna än synen på alternativa fakta. 

Styr med järnhand

Busch lät en privat tvist om ett husköp överskugga det mesta som hennes parti gjorde mellan 2020 och 2022. Processen blev minst sagt smutsig och hon dömdes för grovt förtal. Allt medan opinionssiffrorna sjönk för KD.

Vilken annan partiledare hade kunnat vara kvar efter en sådan skandal för att sedan bli vice statsminister?

Här finns paralleller. Donald Trump har inte bara ett åtal över sig gällande porrstjärnan. Tre separata utredningar pågår i olika delstater, bland annat i Georgia för att ha fått tjänstemän “hitta 11 780 röster”, som krävdes för att Trump skulle vinna delstaten 2020. 

Ja, det är illa. Och det går inte att komma ifrån att likheterna i att styra med järnhand enar dem. Hanteringen av Ingerö och Skyttedal gör att Busch ännu mer liknar Trump. Två tunga KD-namn som nyss var inne i värmen står plötsligt i vägen för partiledarens ”pekar med järnhand-riktning”.

Rättning i led

Under måndagen förklarar hon petningen av Ingerö med att han var en felrekrytering. Och Skyttedal kan bara vara kvar i sin position om hon tänker om kring narkotikafrågan.

Rättning i leden, kort sagt. Precis som Donald Trumps nyckfulla avskedanden under presidenttiden, som ju mest var signaler till övriga medarbetare att inte tänka fritt, att alltid lyda.

Ebba Busch är Sveriges egen Trump, frågan är bara vad KD-väljarna tycker. Om det nu spelar någon roll.