Mycket handlar om vapen nu. Varenda svensk vet att Leopard 2 är en avancerad stridsvagn för vi följer vapenleveranserna till Ukraina ner i detalj.

Statsminister Ulf Kristersson och försvarsminister Pål Jonson håller presskonferens framför pansarvagnen. De är klädda i tuffa blå jackor och lovar att skicka ner luftvärnssystemet HAWK och granatgeväret Carl Gustaf.

Det är bra att Ukraina beväpnar sig mot Rysslands aggressiva anfallskrig. Vi följer de dagliga attackerna i varje nyhetssändning. Allvarliga militärer analyserar varenda manöver.

Tidningarna skriver om hoten mot Sverige och risken för kärnvapenkrig och plötsligt vill de alliansfria svenskarna genast in i Nato. Vi måste beväpna oss, tänk om ryssen kommer.

I takt med att kriget accelererar ökar vår oro för innerst inne vill vi alltid leva i fred. Ändå är det ingen som nämner det ordet i dag.

Kerstin Bergeå är ordförande för Svenska freds- och skiljedomsföreningen och hon menar att den som pratar om fred i dessa dagar kan ses som lite löjlig. Fred blir liksom en tjejfråga bland alla uniformer och tuffa jackor.

Mediernas machovåg av krig

Det är nu man saknar velourmannen. Han som klädd i mjuk Mahjongjacka gick längst fram i fredsdemonstrationerna mot kriget i Vietnam. USA skulle ut ur Vietnam. Ryssland ska ut ur Ukraina.

Vi behöver fred och nedrustning och nu menar jag inte att Ukraina ska ge ifrån sig en gnutta land till Ryssland. Men någon gång måste vi påbörja samtalet om hur Europa ska återuppnå fred.

Vi måste bryta igenom mediernas machovåg av krig, hot och konstiga kulturdebatter om kvinnor som vill bli uppvaktade. Det är nu man längtar efter velourmannen, han som stod vid spisen och rörde ihop en chili con carne. Han som mer än gärna delade med sig av både känslor och löneutrymme. Men han är borta nu.

Velourmannen försvann någon gång på 80-talet ungefär samtidigt som lånemarknaden avreglerades och Sverige blev ett streberland. Han köpte aktier, blev äregirig och i år har han nått ännu en framgång. Visserligen har män alltid tjänat mer än kvinnor, men nu ökar lönegapet.

År 2021 var kvinnornas genomsnittliga månadslön 35 100 kronor vilket är 90,1 procent av männens 39 000 i månaden. Löneskillnaden ökade med 0,2 procentenheter och femton års positiv trend av minskade skillnader var bruten.

Papporna gör karriär

Som vi längtar efter mjukismannen nu, han som drog barnvagn i demonstrationstågen. I dag är han ett minne blott för nu gör papporna karriär på mammornas bekostnad.

2021 minskade pappornas uttag av föräldrapenning och vab medan mammorna fick ta större ansvar för små och sjuka barn.

Det är en bedrövlig utveckling för oss gamla Grupp-8-tanter, men till skillnad från många av dagens unga kvinnor vet vi att velourmannen finns. Män är aldrig så enkelspåriga, det är dagens debatt som spårat ur.

Kanske beror det på Sverigedemokraterna, kanske är det den internationella högervågen som driver på den hårda tonen. Historiskt är det kvinnor som engagerat sig i fredsrörelsen, men nu behöver vi männen.

Fredsrörelsen behöver alla människor, så velourmannen, kom tillbaka, allt är förlåtet.


Eva Franchell är fristående kolumnist på Arbetets ledarsida. Läs alla hennes kolumner här.