Ebba Busch vet hur det är att vända på slantarna, det sa hon i valrörelsen. Hur det är att växa upp i en familj som inte har råd. Men nu när hon sitter i regeringen verkar hon ha glömt den erfarenheten.

Ni minns säkert falukorven från valrörelsen. Symbolen som inte riktigt funkade, men som KD-ledaren hötte med i otaliga debatter.

Med darrig stämma och blanka ögon stod Ebba Busch i TV4:s direktsändning tre dagar innan valdagen och svarade förnärmat. ”Man kan bara häckla den där falukorven om man inte vet vad det innebär att vända på hundralappar varje månad och vad det innebär för en familj.”

Falukorven var en symbol för ”ett Sverige där ingen unge behöver lämna matbordet med en kurrande mage”, förtydligade KD-ledaren i samma debatt.

Hon tjänar 145 000 i månaden

Det var säkert många väljare som kände att hon förstod, just där och då. Som kände hopp om att hennes ord betydde något. Ensamstående mammor med små marginaler som bävade för vad vinterns elpriser skulle innebära, när barnen ju också behövde nya vinterkläder. Pensionärer med redan små marginaler och med en enorm oro för framtiden.

Sedan dess, sedan september förra året, har mycket hunnit hända. Matpriserna har ökat med sex procent bara sedan augusti. Elprisstödet som skulle göra att svenskarna skulle få fira en varm jul, det kom inte som utlovat i november.

Och inflationen, höjd ränta och den redan stora arbetslösheten har redan drabbat hela samhället. I veckan fick vi dessutom veta att svensk tillväxt är lägst i hela Europa.

Men medan Ebba Busch sedan i september höjt sin lön – för statsrådsersättningen 145 000 kronor i månaden kan man köpa mycket falukorv – har breda lager av svenska barnfamiljer drabbats något enormt.

Sveriges Stadsmissioner har larmat. Nu är det inte ”bara” de utanför arbetsmarknaden som söker stöd till det allra mest nödvändiga. Nu är det allt fler löntagare som inte kan sätta mat på borden hemma. Matbanker har öppnats runtom i landet. Och i skolmatsalar äter barnen mer mat. Särskilt på måndagar och fredagar, rapporterar skolor, särskilt i utsatta områden.

Detta är bara början

Vad det beror på att alldeles för många barn går och lägger sig med kurrande magar? Deras föräldrar har helt enkelt inte råd med tillräckligt mättande och näringsrik mat. Och detta trots att barnens mat prioriteras framför många föräldrars ätande.

Visst är det konstigt att Ebba Busch kan blunda för det här? Särskilt när vi också vet att detta bara är början. Stadsmissionerna varnar, de har inte sett något liknande sedan 90-talskrisen.

En kris som inte bara drabbade akut där och då, men vars konsekvenser vi fortfarande lever i med en stor ojämlikhet och alltför utbredd barnfattigdom.

Vad den här krisen som vi bara sett början på kan leda till med en regering som mest prioriterar skattesänkningar till höginkomsttagare, är skrämmande.

Att regeringen blundar för vad som sker är oansvarigt, minst sagt. Men att Ebba Busch kan pissa på familjerna som hon låtsades känna igen sig i – det är ett svek.


Lina Stenberg är fristående kolumnist på Arbetets ledarsida.