Stå stadigt – se upp för halka

Det är arbetsgivarens ansvar att se till att det sandas, skottas och finns räcken där det behövs, till exempel i trappor och backar. Själv kan du använda skor med bra sula, i mönster och material som ger friktion under hela foten, eller broddar. Träna gärna balans och fallteknik i förebyggande syfte.

Gå som en pingvin

Om det är riktigt halt kan du testa pingvingång för att minska halkrisken. Du går då lätt framåtböjd, lite bredbent och plattfotat på hela foten samt med kroppstyngden så rakt över fötterna som möjligt. 

Piggna till

Vintermörkret gör många trötta eller deppiga. För att må bättre, håll på rutinerna. Är du morgontrött kan en extra stark lampa vara till hjälp på morgonen, då minskar sömnhormonet melatonin snabbare. Försök komma ut och få dagsljus mitt på dagen. Håll dig nära fönster om du jobbar inomhus.

Håll värmen

 I kyla riskerar du att bli stel och fumlig, vilket ökar risken för skador. Koncentrationsförmågan försämras när du fryser, vilket ökar olycksrisken. 

Se till att ha varma skor och kläder i flera lager med ett vindskydd­ande lager ytterst. Håll dig torr. Ta så många pauser som möjligt i en varm lokal och drick varmt. Står du still? Stå på något som isolerar mot markkylan, som en granruska. Det finns ingen gräns för hur kallt det får vara på jobbet, men det kan finnas regler i kollektivavtalet.

Se ljuset

På jobbet ska det finnas god, jämn och anpassad belysning så att du uppfattar din omgivning bra och får hjälp med dygnsrytmen. Svagt, bländande eller flimrande ljus ökar olycksrisken och kan ge huvudvärk, ögontrötthet och spända muskler. Prata med chefen och mät ljusstyrkan med Arbetsmiljöverkets app Ljus om du tycker att det är för mörkt. 

Kör lugnt

Se upp för fläckvis halka och underkylt regn, och var extra uppmärksam när temperaturen kryper under fyra plusgrader. Håll avståndet och ha med varma kläder. Arbetsgivaren ska se till att vinterdäcken är på och att det finns skyffel, start­kablar, spolar­vätska och annat nödvändigt i ditt fordon.

Skotta rätt

För att undvika ryggproblem ska du ta i med benen när du skottar snö. Böj knäna och undvik snabba rörelser. Skyffla och stanna upp innan du kastar snön. Ryggen ska vara rak, flytta fötterna i stället – och ha skor med bra fäste. Skottar du på ett tak ska du normalt ha ett personligt fallskydd. Då gäller en särskild föreskrift från Arbetsmiljöverket.