När är det för kallt att jobba?

Den ideala temperaturen att arbeta i är individuell och beror även på klädsel och aktivitet. Men Arbetsmiljöverket rekommenderar 20-24 plusgrader vid stillasittande arbete och minst 14-15 plusgrader vid rörligt eller fysiskt arbete. Vid exempelvis utomhusarbete är det vanligt att det är kallare än så, men det finns ingen bestämd temperatur då det är för kallt att arbeta. Det ska avgöras genom risk­bedömningar.

Hur påverkas du av kylan på jobbet?

Att frysa kan minska koncentrationsförmågan, vilket i sin tur kan leda till olyckor. Risken för belastningsskador är större om leder och muskler blir kalla. Även muskelfunktionen försämras, då både kraft och precision påverkas av kyla. Allvarlig nedkylning kan leda till för högt blodtryck, hjärt­infarkt, stroke och nervskador. Mycket allvarlig nedkylning är livshotande.

Vem har ansvar för en kall arbetsmiljö?

Prata i första hand med din chef om det är kallt på jobbet, sedan med skyddsombud eller facklig representant. Facket kan påpeka bristerna och kräva att arbetsgivaren agerar, men arbetsgivaren har arbetsmiljöansvaret. När det gäller inomhusarbete har även fastighetsägare och byggherrar del i ansvaret: De ska se till att temperaturen i byggnaden är anpassad för att arbeta i.

Är det bara temperaturen som räknas?

När du jobbar utomhus är det främst vind och fukt som kyler ner. Torr kyla är lättare att hålla värmen i. Riskbedömningar ska därför göras när det blåser kraftigt, och då är det viktigt att värma sig inne ofta. Vid inomhusarbete bör man undvika kallras från fönstren, det kan skapa drag. Om man sitter nära en dörr som öppnas ofta, till exempel i kassan i en butik, ska en sluss eller luftridå stoppa draget.

Hur klär man sig bäst?

Klä dig rätt om du ska jobba i kyla. Många lager av kläder är bra men det viktigaste är vilka material du bär, framför allt närmast kroppen. Ett underställ av ylle håller värmen bra. Att mössan är locket som håller värmen inne stämmer faktiskt. Enligt forskare vid Lunds Tekniska Högskola försvinner 50 procent av kroppsvärmen utan mössa. Tjocka sulor på skorna är bra för att hålla värmen om du jobbar på ett kallt underlag. 

Ska arbetsgivaren betala för varma arbetskläder?

I vissa fall kan varma arbetskläder räknas som personlig skyddsutrustning, men ibland får den anställda själv stå för det. Kolla med närmaste skyddsombud eller fackliga representant för få att veta hur det ser ut på din arbetsplats. Den som jobbar utomhus och måste köpa egen vinterjacka får inte heller göra skatte­avdrag då jackan räknas som vanliga kläder.

Källa: Arbetsmiljöverket och Prevent

Tips: Så hanterar du kyla på jobbet

  1. Klä på dig mer. Lager på lager värmer mer än bara ett tjockt plagg, och understället ska helst vara av ull.
  2. Flytta om möjligt från drag, eller till andra lokaler.
  3. Använd extra element eller luftvärmare.
  4. Använd provisoriska vindfång.
  5. Justera arbetstiderna, så att du jobbar när det är som varmast.
  6. Ta många pauser och rör på dig.
  7. Se om det går att planera om arbetet så att du inte behöver vara utomhus om det är extremt kallt.