KOMMENTAR. Utrikesminister Tobias Billström är ständigt aktuell i dessa dagar där han så gott som dagligen tycks vara beredd att inskränka demokratiska rättigheter för att göra Turkiets ledare Erdoğan nöjd.

Likt en mor som firar sitt bortskämda barns födelsedag försöker Billström svara på kraven om att köra fram godiset. Förbjuda flaggor? Utlämna kurdiska aktivister? Fördöma dockor som protestmetod? Javisst.

Fjäsket för Turkiet har inga gränser när priset i potten är ett Natomedlemskap.

Billström blockar halva Twitter

Samtidigt meddelar allt fler att Billström tycks ha blockat halva Twitter. Inte minst journalister, men också andra aktörer. LO Sveriges konto i går påpekade för utrikesministern att organisationen första vice ordförande Therese Gouvellin blockats.

Så blir du Tobias Blockström med hela svenska folket.

LO:s tweet om Billström
Så här skrev LO på Twitter i går till utrikesminister Tobias Billström.

Även jag har någon gång på vägen blockats av Billström. Det är inget jag känner speciellt mycket alls inför. Hur recenserar man en icke-upplevelse?

I alla år har min nätpolicy varit att inte ha några anonyma så kallade ”trollkonton”. Det innebär att när någon blockat mig så slipper vi förhoppningsvis varandra. Gott så!

Jag upptäckte till exempel bara häromdagen att Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson alls har ett konto på Twitter. Partiledaren har blockat mig, utan att vi mig veterligen interagerat, för vad jag antar är åratal sedan. Varken jag eller han har förmodligen tagit någon skada av det. 

Sluppit frustration

Tvärtom har jag förmodligen sluppit massor med frustration av att Twittertrollens konung varit helt frånvarande i mitt flöde.

Att folkvalda snöflingor, i synnerhet då ministrar och partiledare, är triggerhappy med blockfingret mot journalister är kanske ingen sund demokratisk ryggmärgsreaktion. Däremot har det gjort under för min sinnesfrid.

Tror jag. Den blockade har ingen aning. Får famla i mörkret här.

Beteendet fortsätter

Men det finns något spännande i just Billströms radikaliserade blockfinger. Att Billström inte, trots kritiken, tycks öppna upp sitt twitterkonto visar att beteendet fortsatt.

Kanske är det här, om jag ska våga mig på att psykologisera (han kan trots allt inte blocka mig två gånger), den sista integritet som utrikesministern kan klamra sig fast vid? 

Efter månader av uppvisning i extremt mjuk ryggrad inför en turkisk våldshärskares krav, med en fullständigt omöjlig situation för en värdig demokrati som resultat, så sitter utrikesministern där i laptopskenet med fingret på knappen. I sin perfekt kurerade digitala trädgård.

Här har han kontroll. Här är linjen skriven i sten. Här är det han som bestämmer.

Om så är fallet så är det såklart både futtigt och ovärdigt. Det kan man å andra sidan säga om regeringens agerande under hela den här Natoförahandlingen.