Hårt styrda plockscheman kan leda till att ett arbetsmoment spärras i det digitala system som styr arbetet på Apoteas lager i Morgongåva.

Det leder till oplanerade pauser i arbetet.

Men arbetsuppgiften måste ändå slutföras vilket leder till att personalen tvingas att jobba över.

Upplevs som bestraffning

– Många uppfattar det som en bestraffning. Systemet stoppar dem från att hinna med under arbetstid så de måste vara kvar och göra klart, säger Camilla West, som är facklig ordförande och ett av skyddsombuden bakom anmälan till Arbetsmiljöverket.

Hon berättar att det finns flera olika spärrar vilket gör att det kan skapas kedjereaktioner. Om en arbetsuppgift spärras på ett ställe hinner man inte med nästa moment som då också spärras.

– Rent teoretiskt är det ett bra system, men om inte all personal är på plats så fungerar det inte optimalt för oss, säger Camilla West.

”Mens är ingen sjukdom”

En annan punkt i skyddsombudens anmälan till Arbetsmiljöverket handlar om kvinnliga medarbetares rätt att sjukskriva sig i samband med svåra mensbesvär.

Arbetsgivaren hävdar att man inte nekar kvinnor att stanna hemma i samband med svåra menssmärtor. Men det stämmer inte, enligt Camilla West.

­– Vi har en medlem som ville sjukskriva sig en del av dagen och komma in senare, då hennes besvär brukade bli bättre. Men hon fick höra att mens inte är en sjukdom och tvingades ta tjänstledigt i stället.

Tidigare problem med arbetsmiljön

De är inte första gången Apotea är i blåsväder.

För drygt två år sedan avslöjade tidningen Dagens ETC att många medarbetare vittnade om bland annat trakasserier, kameraövervakning och stor stress i arbetet.

För drygt ett år sedan hotade Arbetsmiljöverket med ett vite på 50 000 kronor om inte företaget förbättrade sitt arbetsmiljöarbete.

Har blivit bättre

– Jag tycker att det har blivit bättre än det var då. Vi vet att arbetsgivaren arbetar med det hela tiden, men vi anser att det behövs både mer kunskap och mer resurser för dem. Det de har gjort hittills är bra grejer men det behöver steppas upp ytterligare.

Så det är på väg, men ni behöver elda på dem lite?
– Ja, lite så är det. Vi har väntat in dem och väntat in dem för att försöka få lite mer struktur på det hela. Men till slut så måste vi ändå tala om att vi har högre krav.

Enligt Apotea kom anmälan som en överraskning, skriver Dagens industri.

– Vi delar absolut inte anmälarnas uppfattning om att brister i vårt arbetsmiljöarbete, och har därför i dag tagit kontakt med Arbetsmiljöverket själva för att få redovisa vår syn, säger bolagets vice vd Stefan Eriksson till Di. 

Tidigare bråk

Hösten 2020 avslöjade Dagens ETC många missförhållanden på Apoteas lager. Avslöjande byggde på intervjuer med ett 30 medarbetare och tidigare anställda.

De vittnade bland annat om stark press, kollektiva bestraffningar, sexuella trakasserier, otillåten kameraövervakning och hotfulla sms och samtal från vd, Pär Svärdsson.

Vid ett tillfälle ska två arbetsledare ha blockerat en dörr för att hindra anställda från att lämna arbetsplatsen och få dem att jobba övertid.

I en intervju med Arbetet sa Pär Svärdsson att han inte delade bilden som gavs i granskningen, men att det uppenbarligen fanns problem.

– Vi har satt i gång ett ordentligt arbete internt för att försöka reda ut vad det är som anställda är missnöjda med. Vi vill inte att de ska vara det. 

Sommaren 2021 konstaterade Arbetsmiljöverket att Apotea inte hade tillräckliga kunskaper om belastningsergonomi och krävde att företaget skulle anlita expertis utifrån. Annars väntade vite på 50 000.