Stress, sexuella trakasserier, kameraövervakning, sms med en hotfull ton från vd:n och arbetsledare som blockerat en dörr för att hindra anställda från att lämna arbetsplatsen och i stället få dem att jobba övertid. 

Det är vittnesmål som sipprat ut från nätapoteket Apotea i Morgongåva i Uppsala län den senaste tiden. I en serie granskningar som Dagens ETC gjort vittnar ett 30-tal anställda anonymt om stora arbetsmiljöproblem.

Efter granskningen har Unionen, som har kollektivavtalet med Apotea, haft kontakt med fackmedlemmar för att skaffa sig en egen bild av arbetsmiljöläget. 

”De medlemmar vi haft kontakt med vill vara anonyma, men vittnar i princip enhälligt om att uppgifterna som framkommit i media stämmer. Vi har tidigare inte haft någon information om det som beskrivits i media, däremot förekom rykten om kameraövervakning för över ett år sedan vilket vi kallade Apotea till överläggning om. De berättade då för oss att kamerorna användes till att kontrollera leveranser och inte att övervaka personalen”, skriver Unionens presstjänst i ett mejl till Arbetet. 

Den regionala ombudsmannen Jörgen Gustavsson på Unionen arbetar med Apoteaärendet. Den senaste tiden har så många journalister hört av sig att han nu tackar nej till intervju för att hinna jobba.

Men enligt presstjänsten har förbundet, med anledning av de allvarliga uppgifterna, nu kallat till förhandling enligt medbestämmandelagen, MBL. Jörgen Gustavsson ska träffa arbetsmiljöombuden på arbetsplatsen den här veckan. 

– Hur arbetet fortsätter efter det kan vi svara på efter att all fakta lagts fram på bordet och vi utrett frågan grundligt, säger Jörgen Gustavsson i en skriftlig kommentar.

I en intervju med Svenska Dagbladet bemöter Apoteas vd Pär Svärdson kritiken. 

Han framhåller att de inte låst in någon anställd, men att kommunikationen om beordrad arbetstid brustit vid ett tillfälle. Då stod en arbetsledare vid utgången och sade till de anställda att arbetspasset inte var slut, rapporterar SvD. Han säger också att han behöver bli bättre på att förklara saker och inte låta sin frustration lysa igenom i sms.

Till Arbetet säger Pär Svärdson att han inte delar bilden som ges i granskningen. Men att det uppenbarligen finns problem som före detta anställda och anställda berättar om.

– Vi har satt i gång ett ordentlig arbete internt för att försöka reda ut vad det är som anställda är missnöjda med. Vi vill inte att de ska vara det. 

Han anser att mycket av det som skavt beror på coronapandemin. I april i år anställde Apotea 200 nya medarbetare men företaget hann inte få in det seniora ledarskap som behövdes.

Först nu är det på plats, säger han. Han hoppas att en lokal fackklubb bildas inom kort. 

– Vi konkurrerar om arbetskraften i Morgongåva. Vi vill att personalen är nöjd och då är dialogen med facket och att medlemmarna får till en lokal klubb en jätteviktig del.