Vad är det bästa med ditt jobb? 
– Det bästa med mitt arbete är att det gör att jag kan betala skolavgiften för mitt äldsta barn. Utan mitt jobb hade jag aldrig fått ihop till den. Jag har fött fem barn, ett av dem dog i en trafikolycka. Jag har bara råd att låta ett av mina barn gå i skolan.

Vad är det sämsta med jobbet? 
– Arbetsförhållanden är aldrig 100 pro­cent här. Det är ett tungt och hårt arbete. Men det är det enda stället där jag kan få ett jobb, så för mig finns inget annat alternativ. Vart skulle jag annars gå?

Hur ser du på facket i Malawi? 
– Det finns ett fackförbund här och jag tänker gå med när jag får råd. Men även om jag inte är med har jag nytta av facket. De håller till exem­pel i utbildningar där de berättar om farorna på jobbet, så som spindlar och ormar. Det är också till facket man vänder sig om chefen försöker sig på sexuella närmanden. Det händer tyvärr.

En kvinna visar upp kaffebönor i Malawi.
Margret Paulos månadslön räcker bara till att låta ett av barnen gå i skolan.

I Sverige är arbetsskor en viktig fråga för fackförbundet Kommunal. Jag ser att dina skor är rätt slitna, hur ser du på rätten till skor? 
– Företaget förser oss med ett par skor varje år. Men visst, det vore bra att få nya skor oftare. De är slitna.

Arbetsgivaren här bjuder er också på lunch? 
– Ja, de bjuder på majsröra med grönsaker eller bönor. Aldrig kött. Ibland är det den enda maten jag får, det händer ofta att jag går och lägger mig på tom mage.

Du tjänar ungefär 40 kronor i månaden på jobbet här, i min stad är det ungefär vad en kaffe kostar på ett kafé. Hur ser du på det? 
– Hahaha! Verkligen?! Otroligt dyrt. Jag drick­er nästan aldrig kaffe. Jag har fått det hos en släkting en gång.

Malawi

Östafrikanska Malawi är ett av världens fattigaste länder. Offentlig verksamhet är till stor del finansierad genom bistånd. 

Lönearbete är förhållandevis ovanligt och självhushållande jordbruk dominerar som försörjningsstrategi, speciellt på landsbygden.

Svenska Kommunal stöttar ma­lawiska arbetare på flera sätt, bland annat genom ett arbetsmiljöprojekt för kvin­nor på landsbygden. 

Med hjälp av detta har man bland annat lyckats bygga upp fackliga skydds­kommittéer. 

Det malawiska fack­et PAWU är liksom Kommunal anslutet till internationalen IUL