Diakonen Anna Lönneborg

Sundsvalls församling delar ut färdiga måltider som doneras från ett storkök. Ett bageri bidrar med gårdagens bröd.

Klockan är nio, onsdag morgon. En grupp människor väntar på att dörren ska öppnas till Café Rut i kyrkans hus i Sundsvall.

Där innanför väntar gratis kaffe och en ostsmörgås. Dessutom får besökarna ett matpaket och en påse bröd att ta med hem.   

Stämningen är uppsluppen, många av de 40 till 50 besökarna ses här varje vecka. 

Anna Lönneborg som arbetat mer än 40 år i kyrkans tjänst känner de flesta av dem. Barnfamiljer, utförsäkrade, pensionärer, nyanlända – alla med det gemensamt att de lever på den ekonomiska marginalen.  

Lång kö framför matpaketen

Det bildas en lång kö framför vagnen med matpaket. Anna Lönneborg delar ut och hinner säga några ord till varje person som kommer och tar emot.  

– Det är lätt att känna sig otillräcklig. Behoven är större än kyrkan kan täcka. Det ekonomiska ansvaret ligger hos kommunen. Vi kan bara ge det där lilla extra, men nu märker vi att det är just det som allt fler behöver för att få livet att gå ihop. 

De ekonomiska ansökningar som församlingen får in har blivit fler de senaste månaderna.

De kommer från familjer som ännu har mat för dagen, men som inte längre kan betala föreningsavgiften till barnens aktiviteter. Som inte kan låta barnen gå på födelsedagskalas eftersom de inte har råd med presenten.  

Diakonen Anne Lönneborg
”Jag älskar mitt jobb”. Anna Lönneborg i samspråk med en av besökarna.

Ökande fattigdom

Anna Lönneborg ser vad den ökande fattigdomen betyder i utanförskap och i förlängningen psykisk ohälsa.  

– Det vi vet är att suiciderna ökar när samhället blir tuffare, säger hon. 

Julen är en särskild påfrestning för många. Och i år kan det bli extra tufft.

Extra julpengar kan sökas från församlingen och under december delar kyrkan tillsammans med stadens föreningar och företag ut kläder och julklappar på torget åt behövande.  

Anna Lönneborg kommer att stå där. För henne är arbetet ute bland församlingsborna det allra viktigaste. Som diakon är hon kyrkans socialarbetare. Hon samarbetar med polis, kommun, föreningar, företag. 

Diakonen: ”Älskar mitt jobb”

Det finns mycket att göra. 40-timmarsveckan är sällsynt och hon får ofta frågan hur hon ska orka. 

– Jag älskar mitt jobb. Jag är änka och har inga egna barn. Om jag sträcker ut en hand till någon i dag kanske någon sträcker ut en åt mig i morgon.  

Sundsvalls församling kan också ge en begränsad summa i ekonomiskt bistånd.

– 2 000 kronor räcker inte långt, men vi är bara ett komplement till socialtjänsten. Det får inte kyrkan glömma – eller framför allt inte kommunen, säger Anna Lönneborg.

Klockan är 11 när de sista kafégästerna tar sina matpaket och går ut i höstkylan. Nästa vecka kommer de tillbaka. Kanske är de fler. 

Anna Lönneberg

Yrke: Diakon.

Ålder: 63 år.

Bor: Sundsvall.

Lön: 39 400 kronor.

Diakonins välgörenhet i Sundsvall

Kollekt och donationer ligger till grund för diakonins välgörenhet, även en del av överskottet från kyrkans kaféverksamhet. 

Många församlingar ger ekonomiskt bistånd till behövande. Sundsvalls församling är gränsen 2 000 kronor per år per familj. Det kan bestå av checkar till mat, blöjor, leksaker, föreningsavgifter.