Handla efter säsong

Höst är lika med vitkål, äpple, purjolök och rotfrukter. Om du köper det som skördas just nu i närområdet blir det både billigare och godare.  

Recept Minestronesoppa

Ingredienser för 4 portioner

  • 1 st gul lök
  • 2 st vitlöksklyfta
  • 2 st morötter
  • 0.5 st zucchini
  • 1 msk örter, valfria exempelvis timjan
  • 1 krm sambal oelek eller chilipulver
  • 1 st lagerblad
  • 2 st grönsaksbuljongtärningar
  • 1.5 l vatten
  • 1 pkt krossade tomater á cirka 400 g
  • 2 dl röda linser, torkade
  • 3 dl pasta av valfri sort
  • Olja att steka i
  • Salt och svartpeppar

Tillagning

  1. Skala och finhacka löken och vitlöken.
  2. Tärna morötterna och zucchini i små bitar.
  3. Fräs lök, morötter och zucchini i lite olja på medelvärme i en stor kastrull i cirka 5 minuter. Grönsakerna ska mjukna och inte brännas vid. 
  4. Tillsätt kryddor, buljong, vatten och krossade tomater i kastrullen.
  5. Låt koka upp och tillsätt därefter pastan och linserna.
  6. Låt koka tills pastan och linserna är klara, det tar cirka 10-15 minuter beroende på vilken sort du använder i rätten. 
  7. Smaka sedan av med salt och svartpeppar för att få den kryddning som passar dig.
  8. Packa ned rätten i en lagom stor låda.

Byt ut grönsakerna och örterna efter vad du har hemma så blir det en god restmiddag! Läs mer här.

Laga storkok

Det är kanske lite jobbigare och mer tidskrävande i stunden. Men sparar både pengar och tid i längden. Ha alltid färdiga matlådor i frysen, och gärna några i jobbfrysen också så att du slipper dyra paniklösningar om du glömt lådan hemma. 

Recept Vegosås på quornfärs och massa matlådor

Ingredienser för 8 portioner

  • 2 st gul lök
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 300 g quornfärs
  • 2 tsk sambal oelek
  • 8 dl krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 dl röda linser, torkade
  • 2 st grönsaksbuljongtärning
  • 1 liter vatten
  • 2 tsk liquid smoke
  • 3 st morötter, rivna
  • 8 port pasta

Tillagning

  1. Hacka gul lök och vitlök fint. Fräs mjuk i olja. Slå på quornfärsen och stek med i någon minut. Lägg i sambal oelek. Rör om. Slå på krossade tomater, tomatpuré, lägg i linser och smula ned buljongtärningarna. Slå på vattnet. Låt koka upp och låt koka på svag värme i ca 10 min. (Linserna ska bli mjuka). Lägg i liquid smoken.
  2. Koka under tiden pasta.
  3. På slutet lägger du i morötterna i såsen och låter bli varma i någon minut. 
  4. Servera med pasta.
  5. Om man inte vill använda quorn eller sojafärs så har jag tidigare gjort en supergod vegopasta på linser.

Det här receptet är perfekt om du vill bunkra matlådor till en liten peng. Detta alternativ innehåller mjölk och ägg, vill du göra veganskt går det såklart lika bra med sojafärs eller liknande. Läs mer här.

Planera mer

Om du får över av en ingrediens är det smart att planera in en rätt där just den ingrediensen behövs. Attha en massa oanvänd mat som sedan behöver slängas blir dyrt.  

Recept One pot pasta med oregano och citron

Ingredienser för 4 portioner

  • 1 st gul lök
  • 2 st vitlöksklyfta
  • 2 st morötter
  • 1 msk oregano, torkad
  • 1 st grönsaksbuljongtärning
  • 1 krm chili eller sambal oelek
  • 8 dl vatten
  • 3 dl pasta, tex. risoni
  • 200 g bladspenat, fryst
  • 2 dl växtbaserad grädde, tex. havregrädde
  • 3 dl vita bönor, kokta alternativt 1.2 dl torkade vita bönor som du själv blötlägger och kokar i förväg
  • 2 msk citron, saften

Tillagning

  1. Skala och finhacka lök och vitlök.
  2. Stek mjuk på medelvärme i lite olja.
  3. Tärna morötterna och låt steka med i ett par minuter.
  4. Häll i oregano, buljong och chili/sambal oelek. Rör om och tillsätt sedan vatten.
  5. Låt koka upp och häll i pastan. Låt småputtra i cirkaa 6 min.
  6. Rör ner blandspenat, havregrädde och låt puttra ytterligare ett par minuter.
  7. Häll i bönorna och pressa ner citron.
  8. Rör om och smaka av med salt. 
  9. Du kan själv justera mängden vatten för att få en fastare eller mer soppaktig onepot.

Kombinationen av oregano och citron är lite somrig och fräsch även om den här rätten går bra att äta året om. Går även bra att frysa in! Läs mer här.

Ät mer vegetariskt

Att äta vegetariskt är bra både för plånboken och klimatet. Om du är inbiten köttätare kan du börja med att minska mängden kött och öka grönsakerna i rätterna, eller köra ett par köttfriadagar i veckan.

Recept Grillade bönburgare med aubergine och tomatröra

Ingredienser för 4 portioner

Bönburgare

  • 3 dl svarta bönor, kokta
  • alternativt 1.2 dl torkade svarta bönor som du blötlägger och kokar själv i förväg
  • 1 st gul lök, riven
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 dl ströbröd
  • 2 dl solroskärnor, mixade
  • 2 dl ost, riven

Tomatröra

  • 4 dl krossade tomater
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2 msk basilika, färsk eller fryst
  • 0.5 tsk salt
  • Svartpeppar
  • 0.5 st aubergine
  • 4 st bröd

Tillagning

  1. Om du tänkt grilla: Tänd grillen
  2. Gör burgarna: Mixa solroskärnorna fint i en blender eller mixer. Riv lök och vitlök och pressa ur vätskan. Rör ihop svarta bönor, de mixade solroskärnorna, ströbröd och riven ost.
  3. Knåda ihop allt med händerna så att bönorna mosas. Knåda tills du får en jämn smet. Om den är för blöt kan du tillsätta mer ströbröd och om den är för torr kan du tillsätta lite vatten.
  4. Forma till 4 biffar och låt stå. 
  5. Koka upp de krossade tomaterna och ha i finhackad vitlök, basilika, salt och lite peppar efter smak. Låt koka/sjuda i ca 10-15 min tills en del av vätskan kokat bort. Häll över i en skål och låt stå svalt. 
  6. Stek eller grilla burgarna. Tips! Grilla burgarna i ett halster så faller de inte isär när du ska vända dem. 
  7. Skär auberginen i tunna skivor och stek eller grilla tills de fått en yta på båda sidor. 
  8. Skär upp ett bröd och lägg i aubergine, burgare och ha på lite av tomatröran.

Vegansk variant: Använd vegansk ost eller näringsjäst i stället för ost. Läs mer här.

Kolla i skåpen

Gå igenom dina skafferier lite då och då så att du verkligen använder det du har innan det blir gammalt. Prova också att byta ut något i recepten mot något du redan har hemma ibland.

Billig vegansk lasagne

Ingredienser för 4 portioner

Lins- och tomatsås

  • 1 st gul lök
  • 2 dl röda linser, torkade
  • 4 dl krossade tomater
  • 3 dl vatten
  • 2 st morötter
  • 1 st grönsaksbuljongtärning
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 st vitlöksklyftor
  • 1 msk örter ex. basilika/oregano/timjan
  • Salt & svartpeppar
  • Olja att steka i

Ostsås

  • 2.5 dl crème fraiche
  • 1 dl ost, riven
  • Salt & svartpeppar
  • 250 g lasagneplattor
  • 1 näve ost, riven

Tillagning

  1. Hacka gul lök fint. Värm olja i en kastrull, stek löken till den är blank.
  2. Skölj linserna i kallt vatten. Lägg över i kastrullen och slå på krossade tomater och vatten. Riv morötterna och lägg i. Tillsätt buljongtärning och tomatpuré. Låt koka under lock ca 10 min på medelsvag värme. Rör runt då och då.
  3. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. När såsen kokat klart, späd ev med mer vatten. Såsen ska vara lite tjock och inte rinnig. Pressa i vitlöksklyftorna. Smaka av med salt och peppar och andra kryddor efter din smak.
  5. Gör en ostsås genom att värma upp crème fraîche i en kastrull och blanda i den rivna osten. Låt såsen bli varm så att osten smälter, ska dock ej koka. Salta och peppra.
  6. Smöra en ugnsfast form och lägg i ett lager tomatsås i botten. Varva med lasagneplattor, tomatsås, ostsås till alla lasagneplattor är slut. Avsluta med ett lager ostsås och strö gärna lite ost överst.
  7. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Se till så att inte lasagnen blir bränd.
  8. Servera med en sallad.

Läs mer här.

Dietisten Hanna Olvenmark har sajten undertian.com där hon tipsar om billiga recept, bland annat de ovan. Hon har också gett ut tre kokböcker med recept på portioner under tian.