På lördagen häktades den man i 20-årsåldern som är misstänkt för, och har erkänt, mord. Han var boende på det LSS-boende i Enköping där den unga kvinna som miste livet arbetade. 

Parallellt med utredningen om mordet, som leds av kammaråklagare Elin Blank, görs nu en förundersökning om arbetsmiljöbrott. 

Den leds av åklagaren Jennie Nordin vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål. Huvudfrågorna är hur och varför mordet kunde ske.

– Vi tittar på vad det fanns för rutiner kring arbetet, vilka riskbedömningar som har gjorts och så vidare, för att se om arbetsgivaren på något sätt har brustit i sitt ansvar, säger Jennie Nordin.

Chefer dömda efter annat mord

Utredningen om arbetsmiljöbrott kan väntas bli klar lite senare än mordutredningen.

– I mordutredningen finns det ju en frihetsberövad person och de utredningarna brukar gå lite fortare. Men våra ärenden där någon avlidit har alltid högsta prioritet, så vi kommer arbeta med det här så fort vi kan, säger Jennie Nordin.

I några tidigare fall har arbetsmiljöbrott utretts när intagna eller boende mördat anställda.

I maj 2008 dödade en tonårspojke som bodde på ett SIS-boende i Malmö en behandlingsassistent med en kökskniv. Två chefer dömdes sedan till villkorlig dom och dagsböter.

Rätten slog fast att tidigare händelser borde ha lett till riskbedömningar som sannolikt skulle ha landat i att pojken flyttats till en annan institution, med högre säkerhet, innan mordet.

Friande dom efter häktesmord

I oktober 2011 slog en intagen på häktet i Huddinge ihjäl en kriminalvårdare. Enligt rutinerna skulle de ha varit två anställda på plats med honom, men hon var ensam. Tre chefer åtalades för arbetsmiljöbrott, men friades.

Tingsrätten skrev bland annat att åklagaren inte kunnat bevisa att häktet hade saknat sådana rutiner som en normalt aktsam arbetsgivare skulle ha infört.

Hösten 2014 mördades en boendestödjare på ett LSS-boende i Stockholm. Ett och ett halvt år senare, i januari 2016, dödades en anställd kvinna på ett HVB-hem i Mölndal. I båda fallen var gärningsmännen boende på hemmen.

I de fallen lades förundersökningarna om arbetsmiljöbrott ned utan att åtal väckts.