Väldigt ledsen. Det blev Hedvik Madsen, regionalt skyddsombud för Kommunal i Enköping-Håbo, när hon på torsdagen nåddes av beskedet att en kvinna i 20-årsåldern mördats på sitt jobb på ett LSS-boende i Enköping. 

I dag kom ilskan. Över att sådant kan hända. Över känslan av att det kunde ha hänt någon annanstans också, att hot och våld förekommer för ofta på arbetsplatserna.

Det är ännu är oklart exakt vad som har hänt i Enköping.

En man i 20-årsålderna som bodde på boendet är anhållen, på sannolika skäl misstänkt för mord på kvinnan. Åklagaren Elin Blank säger till SVT att han har erkänt i förhör

Nystartat LSS-boende

Boendet är nystartat, Kommunal har därför inte varit där tidigare och till exempel gått skyddsronder.

– Nu kommer vi starta upp en utredning om arbetsolycka. Under dagen ska jag försöka få tag på våra medlemmar och ge dem vårt stöd, säger Hedvik Madsen om hur Kommunal agerar. 

Frågor som facket kommer vilja ha svar på handlar om bland annat riskbedömningar och hur lokalerna har sett ut.

Hedvik Madsen säger att det måste finnas möjlighet att gå undan och låsa in sig och att det är viktigt med rätt utbildning, handledning och möjlighet att larma.

”Väcker väldigt mycket känslor”

Hon har själv arbetat inom LSS tidigare och upplever att verksamheterna får ta emot brukare med allt tyngre behov samt att hot och våld ökar.

– Det här väcker väldigt mycket känslor hos folk, säger hon om det som nu hänt. 

Hon berättar att hon har fått samtal från medlemmar som berättar om hur de har försökt larma om risker för hot och våld på andra arbetsplatser, men inte fått gehör.

– Många är väldigt arga över att inte bli lyssnade på.

Enligt uppgifter till Enköpings-Posten hade kvinnan som miste livet på torsdagen tidigare blivit misshandlad på sitt arbete, det är oklart om gärningsmannen då var den man som nu är anhållen för mord.