UPPDATERING 17/11: Både Popz och Söder Sportfiske har under veckan tecknat kollektivavtal, konfliktvarslen mot dem är därmed avblåsta.

Strejk och blockad. Det har Livs förberett för på konditori, bagerier, ett snacksföretag och ett slakteri sedan 20 oktober. Tvisterna handlar om att Livs kräver kollektivavtal.

Det senaste varslet riktas mot Steinbrenner Nybergs & Ehlers Bageri i Mölndal, som också har butiker och konditorier i Göteborgsområdet. Strejk kan bryta ut 29 november.

Medlingsinstitutet ska nu försöka hjälpa till att lösa tvisten innan dess.

Företagets vd Urban Nyberg säger till Arbetet att kollektivavtal finns för samtliga anställda – men med Hotell- och Restaurangfacket, HRF.

Menar att facket kräver orättvisa

LO-facken ska dock vara av meningen att en del anställdas uppgifter faller under Livs avtalsområde, och att företaget ska ha avtal även med dem.

– Vi får någon form av orättvisa i så fall, det ska vara samma villkor för alla, säger Urban Nyberg.

Livs uppger i en skriftlig kommentar till Arbetet att det avtal som företaget refererar till inte är tillämpligt.

Strejk närmar sig även i Skåne

Ytterligare ett varsel från förbundet är aktuellt just nu. Det riktar sig mot snacksföretaget Popz i Skåne. Stridsåtgärderna där kan bryta ut redan på tisdag nästa vecka, 22 november.

Mats Larsson, vd på Popz, säger till Arbetet att han ska träffa Livs under tisdagen och att han hoppas att situationen reder ut sig då. Han tycker att dialogen har varit dålig inför varslet.

– Vi har bättre villkor än kollektivavtalet, uppger han.

Han säger att en eventuell strejk skulle omfatta tre personer, som jobbar i produktionen och på lager.

Tre andra varsel som Livs lade under oktober har dragits tillbaka efter att företagen skrivit på kollektivavtal. Förbundets andre ordförande Jolan Wennberg skriver till Arbetet att målet är att hitta en lösning innan konflikt bryter ut också på de nu varslade företagen.

Konflikt på fiskeföretag

Nästa vecka kan konflikt även bryta ut på Söder Sportfiskes lager i Stockholm. Där har Handels varslat om strejk för att kräva kollektivavtal.  

– De har varit otydliga med varför de inte vill ha kollektivavtal, sa Handels ombudsman Fredrik Ståhlberg förra veckan till tidningen Handelsnytt.

20-25 anställda kan tas ut i strejk. 

Söder Sportfiske uppger på sin hemsida att de betalar bransch- och marknadsmässiga löner och har förmåner motsvarande kollektivavtalens.