Under pandemin började Arbetsmiljöverket utföra många inspektioner genom telefon- eller videosamtal.

Men även efter att restriktionerna har hävts har man fortsatt i stor utsträckning.

Arbetets granskning visar att var tredje inspektion fortfarande görs från skrivbordet, även efter olyckor. 

”Värre än jag trodde”

Det är något som oroar Magnus Persson (SD), ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

– Jag trodde faktiskt inte att det var så dåligt. Jag visste att det fanns kritik, men det här var värre än jag trodde, säger han efter att ha läst Arbetets granskning.

Han påpekar att Arbetsmiljöverket fått extra tillskott just för att utöka antalet inspektioner.

Det har skett både i tidigare socialdemokratiska budgetar som i den tilläggsbudget som Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna fick igenom förra hösten.

Prata med generaldirektören

– Jag kan vara väldigt tydlig här. Granskningen visar att Arbetsmiljöverket brister. De har fått utökade medel för att göra fler inspektioner. Personligen tycker jag att det här är väldigt alarmerande, säger Magnus Persson.

Kommer du att agera på något sätt?
– Jag ska givetvis titta på detta. Myndigheterna brukar hälsa på i arbetsmarknadsutskottet under hösten. Så det här är en fråga som jag kommer att lyfta med Arbetsmiljöverkets generaldirektör, definitivt.

”Dörren öppen för alla fack”

Samtidigt föreslår hans parti att dagens system med fackliga regionala skyddsombud avskaffas.

De ska ersättas av ännu fler inspektörer på Arbetsmiljöverket.

Ser du någon risk att man hamnar ännu längre från verkligheten då, med tanke på hur många inspektioner som görs på distans?
– Grundtanken är ju att få till ett bättre arbetsmiljöarbete och när man läser den här granskningen så ser man ju att här finns väldigt mycket att göra. Jag har varit väldigt tydlig med att min dörr står öppen för samtliga fackförbund om de vill komma och diskutera skyddsombuden.

S: Arbetsmiljöverket måste vara öppna

Även Teresa Carvalho (S), vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet, reagerar på Arbetets granskning.

Hon påpekar, liksom Magnus Pettersson, att Arbetsmiljöverket har fått ökade resurser, bland annat för att anställa fler i inspektörer.

– Jag förutsätter att Arbetsmiljöverket är öppna inför kritiken som framförs och att de ser över att de bedriver inspektionsverksamheten på bästa möjliga sätt. Arbetstagarna har rätt till en trygg och säker arbetsmiljö, säger Teresa Carvalho i en skriftlig kommentar till Arbetet.