Moderaterna i Sölvesborg översköljs nu av hot och hat sedan de brutit det lokala samarbetet med Sverigedemokraterna.

Till SVT säger Moderaternas gruppledare Kith Mårtensson att hon fått höra att hon ska ”brinna i helvetet” och hon smädas som ”fittkärring”.

– Jag har legat hemma med stresspåslag hela helgen och har inte vågat gå ut, säger hon till SVT sedan de verbala spyorna vräkt över henne från Sverigedemokraternas följare.

När partiledaren Jimmie Åkesson igår slutligen kommenterade hatvågen i Sölvesborg gjorde han det på ett sätt som bara går att tolka som ett gediget stödtal för dem som sprider hat och avsky.

Då hade redan den lokala SD-ledaren Louise Erixon till SVT sagt att Moderaternas val att bryta samarbetet var ”respektlöst mot andra väljare”.

SD saknar demokratisk skolning

När demokratiskt valda politiker från andra partier i demokratisk anda finner andra samarbetsvägar än att samarbeta med SD är det alltså respektlöst.

Och det stora hatmaskineriet drog igång.

I sammanhanget bör påpekas att Sveriges största parti heter Socialdemokraterna. Socialdemokraterna gick dessutom framåt i valet och ökade sitt stöd bland väljarna. Om hela den avgående regeringen skulle börja rya om att det var ”respektlöst mot andra väljare” när Ulf Kristersson nu formar sin nya majoritetsregering utan Socialdemokraterna skulle de ha tappat varje kontakt med grundläggande realpolitisk demokrati.

Men det gör de naturligtvis inte det.

I stället värnar de demokratin.

Politisk makt har den som kan forma en majoritet i beslutande församlingar, antingen som direkt medverkande i ett majoritetsstyre och/eller med hjälp av stödpartier.

Det här förstå alla som har skolats i demokrati.

Efter att haten och hoten uppmärksammats nationellt gick dock Louise Erixon igår eftermiddag ut med ett skarpt fördömande mot dem som öste okvädingsord mot sina politiska motståndare.

Även SD:s partiledare Jimmie Åkesson vände sig mot hatet i ett facebookinlägg.

Men vad var det egentligen han skrev?

Jo, samtidigt som han i den allmänna anständighetens namn fördömer tilltagen är han mycket förstående inför reaktionerna mot det ”bedrägeri” han anser att Sölvesborgsmoderaterna står för. 

”Kritiken är högst befogad, och det är obegripligt om personerna bakom detta bedrägeri väntat sig något annat. Många är, med all rätt, förbannade, och självklart har var och en rätt att – inom lagens och anständighetens ramar – ge uttryck för det. Det ingår i det politiska uppdraget att tåla tuff kritik.”

Är det verkligen ett avståndstagande vi läser? Nej, inte alls. Jimmie Åkesson ser i stället till att göda fotsoldaterna i SD:s trollarmé.

De utsatta moderaterna får skylla sig själva.

Och det här är betydligt allvarligare än enskilda personers hatinlägg.

SD:s trollarmé styrs av partitoppen

Hur ogärna SD:s borgerliga och konservativa samarbetspartier på riksplanet, inte minst Johan Pehrsons Liberalerna, än vill inse det, så har SD-hatet medvetna avsikter där hat och hot speglar en syn på demokrati som vi inte är vana vid.

SD:s trollarmé, som även sökt upp och trakasserat motståndare in persona, har kunnat kopplas till personer högt upp i SD:s partitopp.

Två decenniers furiösa hat mot det som utmålas som ”sjuklövern”, det vill säga hela det övriga politiska demokratiska systemet, fyller en funktion hos SD och kommer att fortsätta fylla en funktion.

Det är en strategi.

Denna strategi syns tydligt även hos andra högerradikala krafter i världen.

I USA är hatet, hoten och hånet den tidigare presidenten Donald Trumps hela livsluft. Att president Biden vann valet och inte Donald Trump förvandlas fortfarande i Trumps retorik till ett oerhört övergrepp mot det amerikanska folket, och utmålas som grovt respektlöst mot väljarna.

I Sölvesborg står M upp för demokratin

I det alltmer avdemokratiserade Ungern har de senaste valrörelserna från det styrande högernationalistiska partiet Fidez byggt på en fanatisk hatattack mot judar.

I Polen, som knappt längre har några judar i sin befolkning, har hatet i stället riktats mot andra grupper.

I likhet med övriga högernationalistiska partier matar SD sin egen makt genom hat och hot. Det vittnar om ett starkt förakt mot väljarkåren och ett ännu större förakt mot demokratiska spelregler.

Händelserna i Sölvesborg ger en indikation på vad som väntar om det konservativa blocket mister sin majoritet vid valet 2026.

Ord som ”fittkärring” lär då bytas mot betydligt hårdare angrepp mot dem i ”sjuklövern” som inte längre vill gå i SD:s ledband.

Vi får då hoppas att det inte bara är Moderaterna i Sölvesborg som står upp för demokratin.