I ett gemensamt brev till Irans ambassadör i Sverige uttalar LO, TCO och Saco sitt stöd för proteströrelsen som uppstått efter Mahsa Aminis död.

”Vi hyllar de otroligt modiga människor som står upp mot det våldsamma förtrycket från de iranska myndigheterna”, skriver centralorganisationernas ordföranden Susanna Gideonsson (LO), Therese Svanström (TCO) och Göran Arrius (Saco).  

”Motståndet leds av kvinnor och flickor som utsätter sig för att stora risker för att ett slut på kvinnofientligheten och underkuvandet av grundläggande rättigheter i Iran, och vi ger dem vårt fulla stöd.”  

Iranska universitetsstudenter demonstrerar på skolområdet.
Studenter på Amirkabirs tekniska universitet i Teheran protesterar mot Irans regim.

Strejker i Irans oljesektor

Centralorganisationerna ”fördömer också i starka ordalag” gripanden av fackliga aktivister i Iran. 

– Vi ser att det strejkas ganska mycket, även det är svårt att riktigt veta omfattningen. Vi i LO, TCO, Saco har uppfattningen att fackliga och demokratiska rättigheter går hand i hand. I uppbyggnaden av demokratiska samhällen har det alltid funnits starka fackföreningar, säger Sacos Göran Arrius till Arbetet Global. 

Bland annat har det rapporterats om att lärare och bussförare strejkat. Men strejkerna har också spridit sig till den ekonomiskt viktiga oljesektorn.

Oljearbetarna deltar sällan i politiska och deras strejk har en särskild symbolisk betydelse. Strejker i oljesektorn anses ha haft stor betydelse för att 1979 tvinga bort den USA-stödde kungen Mohammad Reza Pahlavi.  

Hård ton mot Iran

Centralorganisationernas brev till Iran är hårt formulerat. Enligt Göran Arrius var det självklart för den svenska fackrörelsen att ta ställning.  

– Det här handlar ju om grundläggande demokratiska och mänskliga rättigheter, om unga människor som inte längre står ut med att bo i ett förtryckande samhälle. 

Protesterna i Iran

Den 13 september griper sedlighetspolisen Mahsa Amini i huvudstaden Teheran. 22-åriga Amini, från provinsen Kurdistan i nordvästra Iran, anklagas för att inte ha burit sin slöja korrekt. 

Enligt Aminis familj misshandlades hon svårt i transporten till polisstationen. Sedlighetspolisen hävdar i stället att Amini drabbades av en hjärtattack under resan, men även vårdpersonal vittnar om att hon utsatts för våld

Amini förs till sjukhus där hon den 16 september avlider efter flera dygn i koma. Protesterna som började strax efter dödsbeskedet – både i Teheran och i Kurdistan – har nu spridit sig till de flesta delarna av landet.

Slöja är sedan den islamiska revolutionen obligatoriskt för kvinnor som vistas i det offentliga. Efter Aminis död har bilder i sociala medier visat hur iranska kvinnor bränner sina slöjor i protest.

Iranska myndigheter har försökt slå ned protesterna med våld. Den Norgebaserade människorättsorganisationen Iran Human Rights uppskattar att minst ett hundratal demonstranter hittills dödats av polis och säkerhetsstyrkor.