– Om jag ska vara ärlig med dig så tror jag att stora delar av Washington DC följer valkampanjen i Sverige, säger Patrick Gaspard. 

– Jag vet inte om Sverige vet det, men intresset är väldigt stort. Läget i världen är oroligt med Ukrainakriget, inflationen och energikrisen som förvärras av Ryssland och Putin. Det gör Sveriges val betydelsefullt. 

Det är tidig morgon i Washington när Arbetet Global når Gaspard på telefon. Trafikbruset hörs i bakgrunden medan han promenerar till dagens första möte. Sedan ett drygt år leder han den inflytelserika tankesmedjan Center for American Progress som ideologiskt står nära Demokraterna. 

Började som fackligt ombud

Men Gaspard började sin bana i den fackliga världen, som ombudsman för vård, kommunal och fastighetsfacket SEIU. 2007 rekryterades han till Barack Obamas valkampanj och blev sedermera policychef i Vita huset. 

Fortfarande ser Patrick Gaspard den amerikanska fackrörelsen som sitt hem.  

– Absolut. Det var något jag hade nytta av när jag besökte Sverige för två månader sedan. Ni har en väldigt aktiv fackrörelse som är starkt engagerad i samhällsfrågor.  

Patrick Gaspard twittrar regelbundet om USA:s fackliga historia.

Amerikansk oro över SD-inflytande

Han säger att Sveriges och Finlands beslut att ansluta sig till Nato möttes av ”upprymdhet” i Washington. Att statsminister Magdalena Andersson (S) betraktas som klarsynt och pålitlig. 

– Men ett maktskifte kan innebära ett framtida ledarskap som öppet har flörtat med Putin, menar Patrick Gaspard.

– Det finns en stor oro här över vilket inflytande Sverigedemokraterna kan ha i en framtida regering och hur det kan påverka utrikespolitiken. 

Men det är inte säkert att SD kommer att ingå i regeringen. Ett möjligt scenario är en borgerlig koalition som regerar med stöd av SD?  
– Jag tycker att budskapet från SD:s ledarskap har varit tydligt. Oavsett om de ingår i en regering eller inte så tänker de vara en blåslampa och utöva inflytande på sin koalition. Och givet att SD är större än Moderaterna i mätningarna är det ganska uppenbart att de kommer ha mycket att säga till om i utrikespolitiken.  

Skulle relationerna mellan Sverige och USA påverkas om SD får inflytande?
– De nuvarande relationerna är oerhört starka. Det finns en samsyn om värderingar och mål, inte bara kring Ukrainakriget utan också runt återhämtningen efter pandemin. Det är svårt att föreställa sig lika starka relationer med ett parti som är oförmöget att se skillnad mellan Biden och Putin, säger Patrick Gaspard och syftar på att SD-ledaren Jimmie Åkesson tidigare vägrat välja mellan USA:s president Joe Biden och Rysslands dito Vladimir Putin.  

Barack Obama, till vänster, och Patrick Gaspard sitter på varsin träbänk.
Patrick Gaspard och chefen Barack Obama tar en paus i Vita huset.

”Fortsätter att flörta med Putin”

Den tankesmedja han leder är oberoende från Demokraterna men banden är täta och Gaspard har själv i flera omgångar verkat i politiken. 

Att Demokraterna står närmare Socialdemokraterna än den svenska borgerligheten är ingen hemlighet, och det är Socialdemokraternas pressavdelning som organiserar intervjun. 

Patrick Gaspard hävdar å sin sida att han inte har åsikter om vem som styr Sverige – bara om vilka som inte bör styra. 

– I en tid av globala hot, som vissa skulle kalla existentiella, så går betydelsen av det svenska valet bortom partisympatier, säger Obamas tidigare policychef.

– Sverigedemokraterna är oansvariga. De fortsätter att flörta med Putin och med de radikala rasistiska krafter som grundade partiet och är involverade i det än i dag.

Patrick Gaspard

Föddes 1967 i Kongo-Kinshasa. Hans haitiska föräldrar hade hörsammat befrielseikonen Patrice Lumumbas vädjan till välutbildade fransktalande om hjälp att bygga landet.

Växte upp i New York. Det var där han blev aktiv i facket SEIU och sedermera i politiken. 

Värvades 2007 till Barack Obamas kampanjteam och blev efter valet 2008 chef Vita husets kontor för politiska frågor. 

Var från 2013–2016 USA:s ambassadör i Sydafrika. Ledde därefter George Soros stiftelse Open Society Foundation. Låg bakom stiftelsens stöd till amerikanska medborgarrättsrörelser efter mordet på George Floyd samt till samhällsviktiga arbetstagare under pandemin.   

Tog i fjol tog över ledarskapet för den amerikanska tankesmedjan Center for American Progress.