Nooshi Dadgostar (V) skrattar till i telefonluren när hon får frågan om hon skulle vilja bli arbetsmarknadsminister efter valet.

– Det kommer vi behöva diskutera men det är klart att vi är intresserade av arbetsmarknadsfrågorna, men också av energifrågor och socialförsäkringsfrågorna, säger hon.

Intervjun med Vänsterpartiets partiledare handlar om vilka arbetsmarknadsfrågor partiet vill driva i regeringsförhandlingarna om de rödgröna partierna blir störst.

V vill bland annat stoppa reformen av Arbetsförmedlingen och göra ett omtag där myndigheten drivs utan vinstintresse. Man vill också införa krav på kollektivavtal i offentlig upphandling och höja a-kassan ytterligare, jämfört med den tillfälliga pandemihöjningen som nu gäller.

Inga röda linjer för V

Men Nooshi Dadgostar vill inte ge exempel på så kallade röda linjer, frågor där man absolut inte kan vika ner sig i en förhandling.

– Vi befinner oss i ett väldigt komplicerat parlamentariskt läge så vi tror inte att röda linjer underlättar det samarbete och den trygghet vi måste skapa i en ny regering. Däremot så ska alla veta vad vi tycker är väldigt prioriterat och viktigt.

Att Vänsterpartiet borde sitta med i regeringen om de rödgröna vinner valet är hon i alla fall tydlig med.

– Ja, det är självklart för oss att alla som stödjer en regering behöver sitta i regering, och det är utifrån den här mandatperioden vi har haft som varit väldigt stökig. 

”Ett erbjudande till Andersson”

Det låter ändå som att du har ett ultimatum och det är att sitta i regering?
– Det är ett erbjudande, vi erbjuder oss att stötta Magdalena Andersson som vi har som enda statsministerkandidat. Det är oerhört viktigt att det är just Magdalena Andersson för det är det sättet vi kan ta tillbaka kontrollen över välfärden.

Samtidigt behöver sannolikt Vänsterpartiet samsas med Centerpartiet i den regeringskoalition som Nooshi Dadgostar ser framför sig.

Partierna har en diametralt skild syn på en rad frågor inom arbetsmarknadspolitiken. C har drivit på reformerna av Arbetsförmedlingen och arbetsrätten som V vill stoppa och förändra. C vill sänka a-kassan till nivåerna som gällde före pandemin medan V vill höja den.

Hur ser du framför dig att de här diskussionerna kommer att se ut?
– Det beror helt på styrkeförhållandena. Det kommer att bli väldigt viktigt hur många som röstar på Vänsterpartiet om vi ska kunna driva på för en stark arbetsmarknadspolitik för att höja a-kassan och stärka kollektivavtalen på arbetsplatserna. Tyvärr vet vi, efter januariavtalet, att varken Miljöpartiet eller Socialdemokraterna haft fokus på att förhindra Centerpartiet att genomföra otroligt fantasifulla och kontraproduktiva försämringar på de här områdena.

Fråga om las het potatis

En av frågorna partiet lyfter är förändringar i lagen om anställningsskydd, las, som varit en het potatis under den nuvarande mandatperioden.

Efter januariavtal, fackliga protester och nytt huvudavtal mellan parterna förändrades till sist las i juni i år med bland annat fler undantag från turordningsreglerna, mot bättre möjlighet till omställning för den som förlorar jobbet.

Vänsterpartiet vill dock avskaffa alla undantag i turordningsreglerna och också ändra lagen så att gig-jobbare är att betrakta som arbetstagare.

Ser du framför dig ett stöd från parterna i att riva upp den nya lagen?
– Det vi kommer att fokusera på till att börja med är att skärpa lagstiftningen för plattformsföretagen. Sen får vi utvärdera den arbetsrättsliga lagstiftningen och se vilket utfall det får och titta om vi behöver skärpa tryggheten även där. Nu har vi ett omställningsavtal som vi tycker är bra. Det behöver följas upp för att det också blir på riktigt och allvar.

Det här tänker Vänsterpartiet driva i regeringsförhandlingarna

Ett urval av partiets krav inför förhandlingar:

  • Inför ett arbetslöshetsmål.
  • Stoppa privatiseringen av Arbetsförmedlingen (och öppna de kontor som stängts de senaste åren).
  • Höj och indexera a-kassan så 80 procent får 80 procent av sin lön.
  • Höj taken i socialförsäkringen.
  • Avskaffa undantagen i turordningreglerna i las och avskaffa särskild visstidsanställning (tidigare allmän visstid).
  • Inför krav på kollektivavtal vid offentlig upphandling (LOU).
  • Återinför arbetsmarknadsprövningen vid arbetskraftsinvandring (bara arbetskraftsinvandring till bristyrken).

Källa: Vänsterpartiet