SLUTREPLIK. Jonas Sjöstedt och jag har såklart bättre saker att göra sista valveckan än att debattera mot varandra, men några påpekanden förtjänar hans svar på min artikel om varför jag tycker att det finns skäl för den som vill rösta mot en högerregering att överväga en röst på MP och varför en sådan röst förtjänar att betraktas som det överlagda val det är:

MP vill ha majoritet med V

 1. Dagen innan Sjöstedt skrev att Miljöpartiet är tryggt över spärren fick partiet 4,3 procent i en mätning. En statistisk modell som väger in institutens överskattning, opinionsvågor och väljarbeteende beräknade förra veckan risken för att MP behöver lämna riksdagen till 42 procent.

  Man kan såklart beskylla min önskan om att fler ska rösta på mitt parti för grön partiegoism, men en analys som bygger på att MP redan klarat spärren är ett utslag av minst lika mycket partiegoism från vänster.

  För detta kvarstår: Om vi åker ur riksdagen kommer talmannen fråga Ulf Kristersson eller Jimmie Åkesson att bilda regering. Det finns ingen matematisk möjlighet till ett rödgrönt styre utan MP. Det här är tyvärr fakta, och jag tror ingen tvivlar på att jag skulle önska att opinionsläget var ett annat.

 2. Hur man hanterar ovanstående faktum är upp till var och en. Alla väger in olika faktorer när man slutligen bestämmer sig för var man ska lägga sin röst.

 3. Jag ser många fler argument än så för att rösta på MP, men respekterar djupt de som väljer att rösta grönt för att se till att högerns kampanj för att få MP ur riksdagen inte ska lyckas.

 4. Det finns många klimatengagerade vänsterpartister, och för den delen socialdemokrater. Det ändrar inte att jag tycker det är ett politiskt felval av V att liera sig med högersidan och kräva sänkta miljöskatter.

  Det finns bättre svar på de stigande priserna – MP föreslår till exempel sänkt matmoms, höjda pensioner och barnbidrag, billigare kollektivtrafik, riktade skattesänkningar för landsbygden, höjt studiestöd och CSN-bidrag – än att göra bensinen billigare. Särskilt som de stigande priserna beror på ett krig som kunnat bryta ut för att vårt beroende av olja gett Putin både hans makt och hans krigskassa.

 5. När valet är över tror finns det skäl att tala om riskerna med en argumentation som får det att framstå som att den nödvändiga klimatomställningen leder till växande klyftor. Inte bara globalt är radikal klimatpolitik det viktigaste vi kan göra för att minska orättvisorna, även här hemma kan rätt klimatpolitik minska klyftorna.

  Men då får inte vänstern köpa högerns konfliktlinjer. Det blir svårt att imorgon argumentera för miljöskatter, om man idag säger att de per definition är orättvisa. 

 6. Miljöpartiet är tydliga med att vi önskar en majoritet där Vänsterpartiet ingår, och att det bästa vore att alla partierna som bestämt sig för att vi vill åt ett annat håll än högern bildar regering ihop. 

Så nu, nu går vi ut och vinner det här. Sverige klär bättre i rödgrönt än blåbrunt.