REPLIK. I Arbetet skriver Gustav Fridolin och ber om stödröster till Miljöpartiet, men han ser gärna att det kallas något annat som låter bättre. Att få socialdemokrater och vänsterpartister att stödrösta på partiet har varit en central del av de grönas valrörelse.

Nu är Miljöpartiet dessutom i hamn, alla mätningar efter semestrarna pekar på att partiet klarar spärren och kommer in i riksdagen. I flera mätningar är de nu större än Vänsterpartiet. Jag tycker att det är bra att Miljöpartiet kommer in i riksdagen, men jag ser ingen anledning för just vänsterväljare att stödrösta grönt.

Att vara en garanti emot att ge Sverigedemokraterna ges makt över styret av vårt land är inget typiskt för de gröna, det är snarare något som förenar de rödgröna partierna. 

Det är något annat som skiljer. Miljöpartiet har liksom Socialdemokraterna valt att prioritera samarbete högerut efter valen 2014 och 2018 i stället för att samarbeta med Vänsterpartiet.

Det har varit dåligt för klimatpolitiken eftersom V och MP är de enda två partier som har en klimatpolitik som kan klara Parisavtalets mål. Efter valet på söndag kan det vara dags igen.

Det är tydligt att Socialdemokraterna siktar på ett Januariavtal 2.0, jag har inte sett någon ledande miljöpartist avvisa den tanken. Då skulle Socialdemokraterna återigen få begrava de få vallöften som de gett, som att göra upp med marknadsskolan. Varför skulle vänsterpartister stödrösta på det?

S låter andra intressen gå före

Vänsterväljare har redan ett parti med en bra klimatpolitik att rösta på. Det är annorlunda med Socialdemokraterna som ständigt låter andra intressen gör före.

Det har Miljöpartiet fått erfara när de har fått gå med på att sälja kolgruvor till skurkföretag och bygga nya motorvägar runt Stockholm. Min förhoppning är att både vänstern och de gröna ska ingå i nästa styre för att kunna skärpa klimatpolitiken.

Men av erfarenhet vet jag att jag inte kan lita på MP. Bara ett bra valresultat för Vänsterpartiet kan garantera det.

För mig hänger rättvisa och fördelning ihop med en framgångsrik klimatpolitik. De är de riktigt rika som orsakar mest utsläpp, det är de som måste ändra sin livsstil mest.

När S och MP tog bort värnskatten så ökade de i stället konsumtionen för de som redan har mest, då ökar också utsläppen. Kortare arbetstid eller bättre välfärd är en betydligt klokare investering även för klimatet. 

MP:s försvar obegripligt

Miljöpartiets försvar av EUs elmarknad är obegriplig för mig. Hur gynnar det omställningen att folk inte har råd att ladda elbilen eller om elpriserna hindrar den nödvändiga övergången från fossila bränslen till el i industrin?

Inte heller kan jag se att omställningen gynnas av att folk inte kan värma sina hus eller om företag slår igen. Om det ska vara klimatpolitiken så kommer folk att avsky den.

Klimatpolitiken kräver att man utmanar den naiva övertron på marknaden och EUs regelverk, inte subventionerar rika kraftbolag. Det enda parti som gör det är Vänsterpartiet med förslaget om pristak på el i Sverige kombinerat fortsatt export av grön el.

Vill man se en rödgrön politik efter valet är det därför klokast att rösta vänster.