Fyra politiska områden är i fokus för Moderaterna. Det framkom under en pressträff på måndagsmorgonen där partiet presenterade sitt valmanifest. Det handlar om: Brottslighet, ekonomin, energisystem och säkerhet och försvar.

Partiets ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson, som deltog vid pressträffen, tog upp tre frågor som centrala för att ”återupprätta arbetslinjen” och skydda hushållen ekonomiskt.

Sänkta skatter

Sänkt skatt för låg- och mellaninkomsttagare och pensionärer. Inför ett bidragstak. Samt sänkt skatten på bensin, diesel och el.

Sänkta skatter för de grupperna kan leda till ökad sysselsättning men det är oklart och en dyr åtgärd, enligt nationalekonomen Lars Calmfors som Arbetet intervjuade inför M:s partistämma förra hösten.

Kan bli bråk om a-kassan

Elisabeth Svantesson fick också frågor hur partiet ska kunna komma överens med Sverigedemokraterna i frågan om ersättningsnivåer i a-kassan.

Moderaterna vill ju sänka nuvarande nivåer, som höjdes under pandemin och som fortfarande ligger kvar. SD vill däremot behålla den högre nivån.

– Det är ingen hemlighet att vi har olika åsikter här. Nivåerna ska vara skäliga men inte hämma. Men vi kommer inte förhandla i det här rummet i dag, säger Elisabeth Svantesson.

Åkesson: ”Riktigt dålig politik”

SD:s partiledare Jimmie Åkesson sa till Dagens Nyheter förra veckan att partiet kommer att gå i opposition om Moderaterna skär i a-kassan.

– Det skulle vara riktigt dålig politik, att slå undan den tryggheten för människor som kommer att varslas och sannolikt bli av med sina jobb. Det kan vi inte gå med på, några sådana försämringar. Det blir den tuffa förhandlingen, sa han till tidningen.