Vad är allmänna val?

Allmänna val är de val som grundar sig på allmän rösträtt. Det gäller valen till riksdag, region och kommun. Därtill kommer valet till EU-parlamentet som sker var femte år, såsom i år 2024.

Betyder allmän rösträtt att alla får rösta?

Nej. Du måste ha fyllt 18 år senast på valdagen för att få delta. Om du varit folkbokförd i Sverige i tre år, men saknar svenskt medborgskap får du endast rösta till kommun och region. EU-medborgare får rösta till kommun och region även om de bott i Sverige kortare tid.

När hålls valen?

Ordinarie val till riksdag, kommun och region hålls den andra söndagen i september vart fjärde år. EU-val hålls vart femte år, nu närmast den 9 juni 2024. År 2034 är det ”supervalår” med både riksdagsval och EU-val samma år.

Kan jag rösta utan röstkort?

Ja, om du röstar i din vallokal på valdagen, det gäller både val till EU och ordinarie val till riksdag, kommun och region. Vill du förtidsrösta kan du välja både var och när du vill rösta, men du måste ha med dig ditt röstkort. Om du har slarvat bort det kan du beställa ett nytt, eller ladda ner och skriva ut, på www.val.se.

Kan jag rösta utan id?

Ja. Du ska ta med dig en giltig id-handling när du röstar, men om du inte har någon sådan kan någon du känner intyga att du är du, om den personen har id-handling. 

Varför hålls flera val samma dag när det är riksdagsval?

Det sparar pengar och tid. Det är arbetsamt och dyrt att ordna val, och det är praktiskt för väljarna att göra flera val på en gång. Men många lokal­politiker vill att man delar upp valen på olika dagar eftersom en del väljare inte sätter sig in i lokala och regionala frågor utan i stället väljer samma parti som till riksdagen.

Vem bestämmer vad?

I korthet beslutar riksdagen om statsbudget och ­vilka lagar som ska gälla i Sverige. Region­fullmäktige har makten över bland annat sjukvård och lokal­trafik. Kommunfullmäktige har bland annat makt över skolor, förskolor, äldreomsorg och ­bebyggelse.

Exempel på områden där EU-beslut är överstatliga och tvingande är allt som rör den inre marknaden med sin fria rörlighet för varor, tjänster, kapital och personer. Det gäller också beslut om euron, om handel, jordbruk, fiskeri, miljö, arbetsrätt, arbetsmiljö, rättsligt och polisiärt samarbete samt asylpolitiken.

Hur vet man att det blir rätt?

Alla röster räknas två gånger preliminärt i riksdagsvalet, först på valnatten och sedan på onsdagen efter valet. Länsstyrelsen utför den slutgiltiga rösträkningen. Rösträkningen är en offentlig förrättning så den som vill får komma och se hur det går till om den inte stör räkningen. 

Vad är fyraprocentspärren?

4 procent av alla rösterna i Sverige krävs för att ett parti ska få platser i riks­dagen. Det är den så kallade fyra­procents­spärren. Det är även den gräns som gäller för ett parti i EU-valet.

Vad gäller för EU?

I Europaparlamentet sitter 705 ledamöter från EU:s 27 medlemsländer. Vid EU-valet 2024 tillkommer 15 platser, vilket ger totalt 720 ledamöter. EU-länderna har olika antal ledamöter i parlamentet. Sverige har 21 ledamöter, även efter valet 2024.

Här kan du hålla koll på resultatet i EU-valet.

Hur många röstar?

Valdeltagandet i Sverige var 55 procent vid senaste EU-valet 2019 vilket var ett högre valdeltagande än genomsnittet för hela EU. I det senaste riksdagsvalet 2022 deltog 84,2 procent av dem som fick rösta. 

Vem blir statsminister?

Efter att valet börjar arbetet i riksdagen. Det är riksdagen som bestämmer vem som ska vara statsminister genom att rösta för eller emot det förslag som läggs av riksdagens talman. 

Vem får leda EU?

EU-kommissionen leds av sin ordförande och de 26 kommissionärerna, en från varje medlemsland.

Kommissionens ordförande väljs av Europaparlamentet för en mandatperiod på fem år. Det sker efter valet till Europaparlamentet. Europeiska rådet, som består av EU-ländernas stats- och regeringschefer, nominerar en kandidat till ordförandeposten som parlamentet röstar om.

Parlamentet måste godkänna den nya ordföranden med absolut majoritet. Om den föreslagna ordföranden inte blir godkänd av Europaparlamentet måste Europeiska rådet lägga fram ett nytt förslag inom en månad.