I februari fick sju anställda på Starbucks i amerikanska Memphis sparken i anslutning till att de försökte bilda en fackförening på arbetsplatsen. 

Enligt företaget hade de anställda brutit mot reglerna genom att släppa in obehöriga – ett tv-team som rapporterade om den fackliga organiseringen – på kaféet efter stängning. 

Ett svepskäl, menade facket. Samma slutsats drog myndigheten NLRB, som övervakar att arbetsrätten i USA följs, och drog Starbucks inför rätta.

Starbucks bröt mot lagen

Nu slår en distriktsdomstol i delstaten Tennesse fast att de anställda i Memphis sparkades på grund av sitt fackliga engagemang och dömer företaget att återanställa dem. 

Liknande regelbrott har tidigare inte lett till avsked, menar domstolen, och drar slutsatsen att Starbucks ägnat sig åt olagligt antifackligt agerande.  

– Jag är så glad över det här utslaget. Det är ytterligare ett steg mot att göra Starbucks till en bättre plats, säger den avskedade baristan Florentino Escobar till Washington Post.

Starbucks har meddelat att företaget kommer att överklaga domen.

Fackliga framgångar på Starbucks

Under flera årtionden fanns inga fackföreningar alls på Starbucks i USA. Men intresset för facklig verksamhet har fått ett uppsving i landet. I december 2021 bildades en första fackförening på Starbucks i Buffalo. 

Företaget har satt in stora resurser för att bekämpa facket, men sedan segern i Buffalo har fackföreningen Starbucks Workers United lyckats organisera ytterligare drygt 200 av kaffejättens kaféer. 

Ett av dessa är kaféet i Memphis. Trots de olagliga avskedandena röstade personalen i juni för att bilda en fackförening. 

Så bildas ett fack i USA

Fackföreningarna i USA är lokala och knutna till arbetsplatserna. De lokala föreningarna organiserar sig som regel i branschförbund.

Om minst 30 procent av de anställda skriver under en namninsamling anordnar arbetsmarknadsstyrelsen National labor relations board (NLRB) en omröstning. Röstar en majoritet ja så erkänns facket som arbetstagarrepresentant av NLRB och företaget åläggs då förhandlingsplikt.

En arbetsgivare kan också frivilligt välja att erkänna en fackförening.

Anställda har möjligheten att bilda så kallade minoritetsfack, men då saknar arbetsgivaren skyldighet att förhandla.

Källor: NLRBAFL-CIO.