C och S i samma regering. Vad som för några år sedan skulle framstått som en vild fantasi kan efter valet bli verklighet. Det efter att C-ledaren Annie Lööf i dagarna öppnat för att delta i en socialdemokratiskt ledd regering.

Och även om de flesta av LO-förbunden i Arbetets rundringning är skeptiska mot partiets politik menar LO:s ordförande att det är upp till Magdalena Andersson (S) att själv välja hur hon ska bilda regering.

Det anser också LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

– Det är partiet som avgör det, men utifrån hur opinionsläget ser ut vet vi att man måste ingå i olika koalitioner. Men med det sagt kan vi från LO:s sida säga att det har varit oerhört skönt när Socialdemokraterna själva har bildat regering.

”Upp till Andersson”

Skulle ni protestera mot Annie Lööf i en regering eller är det upp till Magdalena Andersson?
– Det är upp till Magdalena Andersson och partiet att se vilka kan vi bilda regering med. Vi tyckte inte om januariavtalet. Men trots allt är det ändå bättre med en S-ledd regering än en högerregering. 

Också Vänsterpartiet har i intervjuer krävt ministerposter efter valet vilket kan leda till en mycket komplicerad situation för Socialdemokraterna med ultimatum från flera håll som inte går ihop.

Kan inte välja mellan V och C

Susanna Gideonsson vill inte välja vilket av partierna hon helst ser i en S-ledd regering.

– Jag kan inte välja mellan V och C rakt av, det finns bra saker med båda. Det handlar mest om att vi måste ha en stabil politik, det är viktigt för näringslivet, det är viktigt för våra medlemmar och det är viktigt för att vi ska ha en arbetsmarknad som fungerar. Vad som hänt den sista mandatperioden med misstroendevotum hit och dit och att man använt riksdagen som en lekstuga. Det är inget som gynnar LO-förbundens medlemmar.