Socialdemokraterna kommer av allt att döma behöva stöd från Centerpartiet för att kunna bilda en eventuell regering efter valet. 

Efter att Annie Lööf (C) förklarat att partiet vill ingå i en sådan regering har Arbetet pratat med alla 14 ordförande för LO-förbunden om hur de ser på saken. 

Med januariavtalet i färskt minne finns det en viss tveksamhet hos förbunden att släppa in Centerpartiet.  

– Jag är väldigt rädd för att det här kompromissandet som gjordes sist får en upprepning. Det är väldigt farligt när man pratar om att behålla makten till varje pris, säger Transports ordförande Tommy Wreeth. 

– Januariavtalet kostade alldeles för mycket, speciellt för anställningstryggheten. Priset man betalade den gången var för högt, tillägger han. 

Inget veto mot C

Trots det lägger inget av förbundet ett veto i frågan om Centerpartiet ska kunna ingå en socialdemokratiskt ledd regering efter valet den 11 september. 

– Det kommer bli några partier som måste kompromissa och bilda regering. Då måste valresultatet utgöra grunden och det lämnar jag med varm hand till den som blir statsministerkandidat, säger Marie Nilsson, ordförande för IF Metall. 

– Det är hänger helt och hållet på vilken uppgörelse som går att göra med dem, säger Urban Pettersson från Elektrikerförbundet.

Det sammanvägda resultatet av rundringningen är att det är upp till att Magdalena Andersson att komponera en regering.

Andersson måste agera grindvakt

Däremot luftas det en rädsla för att Centerpartiet än en gång kan dra politiken åt ett håll som LO-förbunden ogillar.

Flera ordförande markerar att de förväntar sig att Magdalena Andersson ska agera grindvakt mot sådana politiska förslag. Och att hon ser till att den fackliga sfären blir nöjd med regeringens linje i viktiga frågor.

– Jag kan inte säga om Centerpartiet ska eller inte ska vara med i en sådan regering. Jag tycker att det är viktigt att de partier som hamnar i en regering levererar och gör det så att det märks på riktigt, säger Malin Ragnegård, ordförande för Kommunal. 

Handelsanställdas förbund driver bland annat frågan om stopp för vinster i välfärden.

Men ordföranden, Linda Palmetzhofer, vill inte spekulera i om C kan ingå i en S-regering eller inte även om hon bedömer att det kan bli svårare att driva Handels frågor med Centerpartiet i regeringen. 

– Men samtidigt är det svårt oavsett vad som händer. Vi är ju inte ett politiskt parti så på så sätt är det inte en fråga för oss om det är Centerpartiet eller Vänsterpartiet som ingår i en regering. Det viktiga är vilken politik som drivs. 

Pappers litar inte på C

Men det finns de som är mer skeptiska. Pappers ordförande, Pontus Georgsson, litar inte riktigt på Centerpartiet. 

– Jag blir ju orolig för arbetsrätt och arbetsmarknadsfrågor om de ska vara med. Centern står inte direkt för fackliga värderingar och det skulle bli svårsmält från mitt perspektiv. 

Även Sekos ordförande Gabriella Lavecchia känner en viss oro för delar av Centerpartiets politik, men hon lämnar över ett eventuellt regeringsbildande till Magdalena Andersson och lägger inte något veto mot C. 

– Jag lägger mig inte i hur en regeringsbildning ser ut. Däremot lägger jag ett absolut veto mot fler fack- och arbetarfientliga förslag. Det har jag fått nog av. 

Kan Centerpartiet ingå i en socialdemokratiskt ledd regering? 

Urban Pettersson, Elektrikerförbundet 
– Det är hänger helt och hållet på vilken uppgörelse som går att göra med dem, så det är jättesvårt att säga före valet. Men om vi slipper angrepp på arbetsrätten och har en S-tyngd politik så är det klart att de kan göra det. 

Lennart Mauritzon, Fastighets
– Det är upp till Magdalena Andersson att hantera.

Per-Olof Sjöö, GS 
– Egentligen så handlar det mer om vilken politik en sån regering skulle föra. Det är ju det som är det viktiga. Så att det handlar helt enkelt om vad för typ av underlag den här regeringen ska sitta på, resultatet. 

Linda Palmetzhofer, Handels
– Jag vill inte ens spekulera i det.

Malin Ackholt, HRF 
– Det är inte HRF:s uppgift att säga hur Sverige ska bilda regering. Vi för fram våra krav och i det här läget har vi ett fackligt politiskt samarbete med Socialdemokraterna.

Marie Nilsson, IF Metall                          
– Personligen tyckte jag att det var bra att Annie Lööf var tydlig här. Sedan måste jag vara så himla tråkig att jag säger att min drömregering är en S-ledd regering.

Malin Ragnegård, Kommunal
– Jag kan inte säga om de ska eller inte ska.

Eva Guovelin, Livs 
– Det vill jag inte uttala mig om. För oss är det viktigaste att det blir en politik som gynnar våra medlemmar och vår bransch och då vill vi ha Magdalena Andersson som statsminister. Sen det andra blir spekulationer och jag känner inte att det är vår uppgift att tala om hur en regeringsbildning ska se ut. 

Jan Granvik, Musikerförbundet
– Vi tar inte ställning i den typen av frågor. Det överlåter vi till politikerna att hantera, 

Pontus Georgsson, Pappers
– Det vi har sett av C hittills så står de inte direkt för fackliga värderingar. Det skulle bli svårt från mitt perspektiv. 

Gabriella Lavecchia, Seko
– Hur Magdalena Andersson lägger det pusslet, det får hon avgöra. Men jag vill inte se några fler fack- och arbetarfientliga förslag. 

Tommy Wreeth, Transport
– Jag tror jag passar på den frågan. Det är klart att det är bättre med en socialdemokratisk regering än en borgerlig regering. Men det beror helt på vilket pris man får betala.

Johan Lindholm, Byggnads

– Det är de politiska besluten som är det viktiga, inte hur Magdalena Andersson formerar sin regering. Jag skulle bli enormt besviken om även nästa mandatperiod blir en fråga om vem-tar-vem i riksdagen.

Mikael Johansson, Målarna

– Det är ju inte min önskepartner, med tanke på deras hållning i frågor som är viktiga för våra medlemmar. Men ska man få något gjort i politik måste man samverka. Och det är klart att om de inte ska lämna sitt stöd till den andra sidan kan det mycket väl vara ett alternativ.