Först tedde det sig svårt, kanske näst intill omöjligt. I alla fall i jobbpolitiken. Men så fanns ett januariavtal på plats. Socialdemokraterna och Centerpartiet, som står långt ifrån varandra, var plötsligt överens om att ändra arbetsrätten och att låta fristående aktörer ta över arbetsförmedlandet från Arbetsförmedlingen.

Nu är januarisamarbetet begravt men reformerna i gång.

Men det finns frågor kvar där det kan gnissla. Om nu de två partierna ska sätta sig vid förhandlingsbordet efter nästa val. 

Centerpartiet är berett att sätta sig i regering med Socialdemokraterna. Det meddelade C-ledaren Annie Lööf i en intervju med Dagens Nyheter i veckan. Men det finns hinder på vägen.

– Är det Socialdemokraterna vi ska fortsatt samarbeta med, ja då krävs det att man lägger sin politik i mitten och inte för vänsterpolitik, sade C-ledaren Annie Lööf i Ekots partiledarutfrågning under onsdagen. 

Här är frågorna där Socialdemokraterna och Centerpartiet står långt ifrån varandra: 

Skatter: Oenighet om beredskapsskatten

Sänk skatten på arbete och gör det dyrare att förstöra miljön. Utforma skattesystemet så att det blir billigare att anställa. Arbetslinjen. Det här är Centerpartiets skattepolitiska kärna. ”Skatt ger välfärd”, skriver Socialdemokraterna som har en helt annan inställning till skatt. Partiet vill att ”nya resurser till välfärden går före skattesänkning och skattesubventioner”.

Nu senast har Centerpartiet kritiserat regeringens (läs Socialdemokraternas) förslag om att införa en beredskapsskatt för att kunna bygga ut försvaret i kristider. De med högst inkomster bör bidra mest, menar S. 

A-kassan: C vill tillbaka till arbetslinjen

Socialdemokraterna och Centerpartiets syn på a-kassan skiljer sig rejält. S vill permanenta pandemihöjningen av a-kassan. Det är ett av partiets vallöften. C, däremot, vill ha tillbaka nivåerna som gällde före pandemin. Partiet vill värna arbetslinjen.

Även organiseringen av a-kassan skiljer de två partierna åt. Socialdemokraterna vill att a-kassan ska organiseras som i dag. Centerpartiet vill, liksom övriga partier på högersidan, göra a-kassan obligatorisk men sticker ut i och med att de anser att befintliga a-kassor kan finnas kvar.

Arbetslösheten: S vill ha mer statliga insatser

Den förändrade arbetsrätten är klubbad och klar. För Centerpartiet är en annan punkt i januariavtalet, den pågående reformeringen av Arbetsförmedlingen, nästa centrala steg i jobbpolitiken. Många fristående aktörer kommer leda till att fler arbetslösa får jobb än i dag, menar partiet. Det har Socialdemokraterna ställt sig bakom, efter tiden med januariavtalet. Om än lite motvilligt.

Tydligaste skillnaden som återstår är frågan om tyngdpunkten i den fortsatta färdriktningen: Centerpartiet lägger vikt vid företagarvänlig politik medan Socialdemokraterna pratar mer om arbetsmarknadsutbildningar och statliga satsningar.

Synen på V: Centerpartiet vill inte sitta i samma regering

Annie Lööf har flera gånger sagt att hon inte kommer sitta i regering med Vänsterpartiet. I Ekots partiledarutfrågning sade hon även att hon inte kommer medverka till en regering där V sitter med. I Dagens Nyheter har hon sagt nej till budgetsamarbete med V.

Sympatiåtgärder: C vill begränsa fackens utrymme

Centerpartiet vill begränsa fackförbundens möjligheter att använda sig av sympatiåtgärder. Men det är inte en del av partiets valmanifest, poängterar Annie Lööf i Ekots partiledarutfrågning. Annat är viktigare här och nu, som att genomföra den förändrade arbetsrätten med tillhörande omställningspaket.