Utvecklingen har gått snabbt. På bara tio år har det direkta partistödet till Socialdemokraterna från LO-sfären rasat. Under fjolåret gav endast fem av 14 förbund pengar till partiet, visar Arbetets genomgång. 

Det är ett oförändrat läge jämfört med 2020, då Arbetet granskade partistödet

– Det är ett strategiskt beslut och vi får större utväxling för våra pengar. Förståelsen och relevansen för facklig-politisk samverkan blir också större, sade Petter Johansson, facklig-politiskt ansvarig på Elektrikerna, till Arbetet i höstas om varför förbundet slutat ge pengar. 

Enligt Socialdemokraternas årsredovisning för 2021 är det bara fyra förbund som gett pengar i fjol. För fackförbundet Fastighet, som tidigare gett pengar, är beloppet noll. Men enligt Fastighet är det bara en fråga om bokföring. ”Vi har inga beslut på att avbryta stödet till S”, skriver förbundets presstjänst. 

LO-förbunden som ger pengar är Fastighets, GS, IF Metall, Livs och Målarna.

Lägger pengar på eget valarbete

Arbetet kunde i en stor granskning i fjol berätta att de direkta utbetalningarna från LO-förbunden till Socialdemokraterna minskat från 10,2 miljoner till 2,3 miljoner kronor mellan åren 2010 och 2020. Den summan har nu sjunkit till strax över 2 miljoner, enligt partiets årsredovisning. 

Med centrala LO-stöd på sex miljoner årligen har anslagen från LO-sfären halverats under samma period. Från 16,8 miljoner till 8,3 miljoner. 

I fjol hamnade summan för de totala fackliga anslagen på strax över 8 miljoner. 

Men det är svårt att dra tydliga slutsatser från det, eftersom en del förbunds betalningar släpar efter.

Enligt Socialdemokraternas presstjänst har inte heller några extra valpengar kommit från LO-håll inför årets val. 

Klart är att flera förbund nu lägger sina pengar på eget valarbete i stället.

Timbro: LO stöttar S med 90 miljoner

Som Socialdemokraterna skriver i sin årsredovisning bygger ett partis verksamhet till stor del på ideella och frivilliga insatser. ”Att uppskatta antalet timmar ideellt arbete som löpande läggs ner under ett år är mycket svårt, dock kan konstateras att den ideella insatsen är avsevärd”. 

Timbro har nyligen i en rapport nyligen kritiserat att det indirekta stödet från LO till S inte rapporteras som partistöd. Tankesmedjan värderar de telefonsamtal LO ringer i sin valkampanj till hela 35 miljoner kronor. 

Totalt menar Timbro att LO lägger totalt 90 miljoner kronor på att S ska vinna valet, både i direkta pengar men främst i insatser i förbunden.

I veckan hamnade gåvor till partier i fokus efter avslöjandet från TV4:s Kalla Fakta om att flera partier erbjudit personer som vill vara anonyma olika typer av bulvanliknande upplägg.

Tvärt emot de lagkrav som finns om öppenhet och transparens. Fem av åtta partier försökte kringgå lagen, enligt Kalla Fakta. De fem är Socialdemokraterna, Kristdemokraterna, Moderaterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna.