I vintras var stämningen bland IF Metalls medlemmar på SSAB i Luleå upprörd. Minst sagt.

Förbundsstyrelsen i Stockholm tvingade bort Ulf Karlström från posten som facklig gruppordförande. Hans politiska uppdrag för Sverigedemokraterna gick stick i stäv med fackets värderingar, menade styrelsen. 

– Vi får vara ute mycket och förklara för medlemmarna hur det kan komma sig. De tycker att om vi väljer någon ska den personen vara. Det kan man förstå, sade Jan Lundqvist, som sitter i klubbstyrelsen i februari.

Då hade Ulf Karlström 30 dagar på sig att fundera på om han skulle driva ärendet vidare, kanske med hjälp av Sverigedemokraterna.

Har lämnat SD

När Arbetet når Ulf Karlström i dag säger han att det inte blev något av den saken.

– Inte gick jag vidare. Jag brydde mig inte om det. 

Hur känns det i dag med det som varit? 
– I dag är det andra tider. I dag är det annorlunda. 

Han har nu lämnat SD, av andra orsaker än den fackliga konflikten. 

IF Metalls ledning tog striden för att hålla Sverigedemokraterna borta från fackliga poster. Samtidigt ökar sympatier för SD bland LO-väljare. I SCB:s stora mätning i juni låg partiets stöd på 30,9 procent. 

Det är mot den bakgrunden som SD-ledaren Jimmie Åkesson håller sitt Almedalstal på onsdagen. 

LO-mäns stöd för SD starkt

Bland LO-männen är sympatierna för SD urstarka, med 40,9 procent. Här syns en statistisk säkerställd ökning sedan förra mätningen. Av dem tillhör många IF Metall. 

– Vi har inte gjort några egna mätningar sedan valet, men vi brukar ligga som LO i stort. Och då ser vi ju att stödet för SD har ökat. Det är en realitet helt enkelt, konstaterar Marie Nilsson, förbundsordförande för det mansdominerade IF Metall. 

Hon är också på plats i Visby under politikerveckan, bland annat för att diskutera högerextremism. 

Är Sverigedemokraterna ett högerextremt parti?
– Jag klassar dem som främlingsfientliga, homofoba och intoleranta. De försöker bli allt mer rumsrena men det finns enskilda företrädare som uttalar sig rent makalöst.

Dialog, inte konfrontation

Hennes recept för att fackligt förtroendevalda ska kunna nå fram till sverigedemokratiska sympatisörer handlar om dialog, inte konfrontation. Men hon upplever att en del fackligt aktiva går in i fikarummet och hämtar sitt kaffe, och sedan direkt ut igen.

– Svenskar är generellt ganska konflikträdda. Vi gillar inte när det blir dålig stämning. Jag tror många låter bli att ta snacket i fikarummet. Då läggs locket på och missnöjet gror. 

Hon kan förstå att det lätt blir så.

– Det blir för polariserat och man orkar inte hela tiden gå i försvar. Det är få människor som orkar gå i konflikt. Man vill att det ska vara go stämning på jobbet. 

Marie Nilsson menar emellertid, trots det starka stödet som SD har i LO-leden, att läget är annorlunda nu jämfört med inför valet 2018. 

– SD har faktiskt positionerat sig som ett parti långt ute på högerkanten. En del av deras väljare, de som egentligen är gamla sossar, kanske ändrar sig, hoppas hon som själv sitter i Socialdemokraternas högsta ledning. 

Men faktum kvarstår att för Socialdemokraterna och LO-ledningen är SD:s stöd ute på svenska arbetsplatser en reell utmaning i höstens val. 

Utmaning för S och LO

Snart ett halvår efter konflikten på SSAB i Luleå så upplever Tomas Karlsson, ordförande för IF Metall, att de heta känslorna har lagt sig. Diskussionen har landat rätt bra, tycker han.

– Vi har hela tiden sagt att jobbar du fackligt gör du det inte bara på dagtid, våra värderingar följer alltid med. 

Samtidigt konstaterar han att IF Metall har medlemmar som röstar på SD.

– Man får rösta på vilket parti som helst men inte vara aktiv och samtidigt förtroendevald.

Från början lät det som att många skulle lämna IF Metall, berättar han. Bara en person har hittills gått ur.

Upprörd stämning på SSAB

Men Ulf Karlström, som blev petad, menar att stämningen fortfarande är upprörd.

De som jobbar på hans avdelning på SSAB är “inte speciellt nöjda”. Så sent som för en vecka sedan cirkulerade det ett nytt flygblad. Skribenten menar att IF Metall-klubben agerat fel.

”Fackets fingertoppskänsla för demokrati sviktar återigen”, står det i flygbladet.