Är det rätt av IF Metall att tvinga Ulf Karlström att lämna sin post som gruppordförande för de medlemmar som jobbar med råjärn på SSAB i Luleå? 

Ja, han företräder ju Sverigedemokraterna i stadens kommunfullmäktige, ett parti vars värderingar går helt på tvärs med fackförbundets kärna.” 

”Nej, i stället är det IF Metall som är antidemokratiskt som trotsar arbetsplatsens medlemmar som röstat fram Ulf Karlström. Valet är ju, så att säga, redan gjort.” 

Lite så har debatten gått de senaste dagarna, efter förbundsstyrelsens besked. Sedan beslutet kom har Tomas Karlsson, klubbordförande för IF Metall på SSAB i Luleå, varit runt på de olika delarna av stålverket och pratat med medlemmarna. Det har varit mycket känslor, berättar han.

– Jag har sagt till Ulf att jag tycker han ska välja det fackliga uppdraget och välja bort det politiska uppdraget. 

Stort missnöje

Jan Lundqvist som också sitter i klubbstyrelsen i Luleå, säger att det finns ett stort missnöje med att någon som medlemmarna har valt blir bortplockad av förbundet. 

– Vi får vara ute mycket och förklara för medlemmarna hur det kan komma sig. De tycker att om vi väljer någon ska den personen vara. Det kan man förstå. 

Att det är jobbigt att hantera är tydligt. Alla är ju kollegor och ses i vardagen. 

– Det är bra att det inte är vi på klubben som fattat beslutet utan förbundsstyrelsen som gjort tolkningen av stadgarna, säger Tomas Karlsson.  

Och vad tycker du själv? 
– Att uppdragen inte går att förena. Jobbar man fackligt så företräder man medlemmarna både på dagtid och kvällstid. Men det blir samtidigt väldigt tydligt att det inte handlar om Ulf som person utan om de uppdrag han har. 

”För mig kändes det okej”

Men hur kunde det då gå så långt att Ulf Karlström blev nominerad och vald innan någon reagerade på det som IF Metall nu menar är motstridiga uppdrag?

Ordförande Tomas Karlsson förklarar det med att det inte är någon lång process med nomineringsmöten utan att medlemmarna nominerar kandidaterna direkt på årsmötet. 

– Jag pratade med Ulf direkt efter att han blivit vald på årsmötet och frågade om han kan IF Metalls stadgar och grundvärderingar. Vi hade en diskussion och för mig kändes det okej. Sedan blev frågan mycket större och han fick träffa avdelningen och sedan förbundet. 

Jan Lundqvist i klubbstyrelsen säger att varken klubben eller medlemmarna hade kunnat förutse att det skulle bli så här. För i stadgarna står att förbundsstyrelsen ska bedöma ärenden som detta från fall till fall. 

– Det har inte varit solklart men nu blir det kanske det, säger han. 

Ännu kvar på ordförandeposten

Trots beskedet fortsätter faktiskt Ulf Karlström ett tag till som gruppordförande. När det skriftliga beslutet från IF Metalls förbundsstyrelse dimper ner i brevlådan om någon vecka måste han lämna, säger han till Arbetet. 

– De frågade om jag skulle avgå direkt, men jag jobbar på som gruppordförande. Sen ska jag fundera över om jag ska driva det vidare. Jag har 30 dagar på mig, säger Ulf Karlström till Arbetet. 

Har du tagit hjälp av ditt parti centralt? 
– Nej, jag har inte frågat dem än, men kanske gör det sedan. 

För tio år sedan bytte Ulf Karlström från Socialdemokraterna till Sverigedemokraterna. Han säger att han på mötet med IF Metall centralt fick höra att det inte var något problem med hans värdegrund utan på Sverigedemokraternas. 

Är det skillnad på din och SD:s värdegrund? 
– Nu har inte jag läst SD:s värdegrund in på millimetern, så jag vet inte riktigt hur jag ska svara på den. Det som var viktigt för mig var att veta om det var något fel på mig och min värdegrund. Det är inte Sverigedemokraterna som ska jobba som gruppordförande. Jag följer IF Metalls värdegrund och SSAB:s värdegrund som gäller i den säkerhetsutbildning som alla ska gå.