Ulf Karlström valdes i december till ordförande för en områdesklubb på SSAB i Luleå. I förra veckan fattade IF Metall centralt beslutet att han inte kan ha det uppdraget. Orsaken är att han är aktiv SD-politiker. 

Enligt IF Metall strider det mot förbundets stadgar, eftersom man anser att partiets politik inte går att förena med förbundets värderingar.

”Hälften skulle lämna”

Aleksandar Srndovic, ordförande för Pappers avdelning 68 på Holmens pappersbruk i Hallstavik, anser att IF Metalls agerande är vanskligt.

– Skulle det hända här skulle säkert hälften av medlemmar lämna facket. Inte för att de är sverigedemokrater, utan för att det är en fråga om demokrati. Det här är ju medlemmarnas val.

Själv är Aleksandar Srndovic lokalpolitiskt aktiv för Socialdemokraterna i Norrtälje. Här står Socialdemokraterna fortfarande starka.

Det påminner om ett Sverige som inte funnits sedan 1990-talet, när partiet fick över 40 procent av rösterna.

Allt färre på bruket röstar S

Samtidigt fick Sverigedemokraterna 2018 över 20 procent i kommunvalet och drygt 27 procent i riksdagsvalet.

Aleksandar Srndovic förklarade i en tidigare artikel i Arbetet att det bland Pappers medlemmar på bruket i Hallstavik både finns de som röstar på Sverigedemokraterna och Moderaterna.

Och hur det påverkar den starka kopplingen mellan LO-förbund och S.

”Det här är inte demokrati”

Han menar att det inte går att det inte går att stänga fackligt förtroendevalda ute som har stöd på arbetsplatsen.

– Att förbund centralt i Stockholm går emot vad medlemmarna valt är inte demokrati. Här är vår vice ordförande moderat. Han utför ett lika bra och effektiv fackligt arbete som många förtroendevalda sossar gör. Det är vad man gör som är avgörande, säger Aleksandar Srndovic.

Han tycker också att facken kommer in för sent i den här frågan, när det går så långt att någon stängs av från ett fackligt förtroendeuppdrag.

– Man borde ha varit ute långt tidigare på arbetsplatserna för att fånga upp sådana här saker.