I december valdes Ulf Karlström till ordförande för en områdesgrupp inom IF Metall-klubben på SSAB i Luleå. Sedan tidigare var han ordinarie ledamot och vice gruppledare för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige.

Valet krockade med IF Metalls inställning att man inte kan vara förtroendevald i IF Metall och samtidigt ha förtroendeuppdrag för Sverigedemokraterna.

– Vi har ju haft liknande fall tidigare och ömsesidig dialog är modellen för den typen av ärenden. Det brukar sluta med att man landar i att man avsäger sig något av uppdragen, sa Jesper Pettersson, pressansvarig på IF Metalls förbundskontor till Arbetet i december.

Får inte ha kvar uppdraget

Men i dag, tisdag 25 januari, har IF Metalls förbundsstyrelse fattat beslut i det här ärendet.

Ekot rapporterar under eftermiddagen att styrelsen bestämt att en fackordförande på SSAB i Luleå inte får behålla sitt förtroendeuppdrag på grund av sina kommunpolitiska uppdrag åt Sverigedemokraterna.

Jesper Pettersson bekräftar detta för Arbetet, samt att det rör sig om Ulf Karlström.

Det handlar alltså inte om något uteslutningsärende, men han inte får ha kvar det fackliga förtroendeuppdraget.

”Står bakom värderingarna”

IF Metalls hållning är att det inte går att ha uppdrag för både förbundet och Sverigedemokraterna. IF Metalls verksamhet ska grundas på allas lika värde, vilket man menar krockar med Sverigedemokraternas politik.

I samband med att Ulf Karlström blivit vald förra året intervjuade tidningen NSD socialdemokraten Tomas Karlsson, klubbordförande på SSAB i Luleå.

– Jag har pratat med Ulf Karlström om våra grundvärderingar och min bedömning är att han står bakom dem, vad gäller mänskliga rättigheter med mera, sa han då.