SD-politikern Ulf Karlström har valts till ordförande inom en av SSAB:s tyngsta IF Metall-klubbar i Luleå, skriver NSD. Han är ordinarie ledamot och vice gruppledare för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige.

Det krockar med IF Metalls hållning att man inte kan vara förtroendevald i IF Metall och samtidigt ha förtroendeuppdrag i Sverigedemokraterna.

Har ni ändrat er?
– Nej, det är ju så vi har tolkat våra stadgar, att vi drar gränsen vid förtroendeuppdrag i båda organisationerna. Att vi har medlemmar som sympatiserar med alla politiska partier är ju ingen nyhet och inget vi lägger oss i så klart. Vi drar gränsen vid förtroendeuppdrag, men sedan är det alltid individuella bedömningar, säger Jesper Pettersson, pressansvarig på IF Metalls förbundskontor.

IF Metall: Ömsesidig dialog

Han säger att förbundet nu kommer att titta närmare på vilka bedömningar som har gjorts på SSAB. Han vill inte spekulera i om det kan leda till att Ulf Karlström inte kan ha kvar båda uppdragen.

– Vi har ju haft liknande fall tidigare och ömsesidig dialog är modellen för den typen av ärenden.

Hur har det slutat i de tidigare fallen?
– Det brukar sluta med att man landar i att man avsäger sig något av uppdragen, men jag har inte inblick i alla historiska ärenden.

IF Metalls principiella hållning bygger på att deras verksamhet ska grunda sig i allas lika värde, vilket man menar krockar med Sverigedemokraternas politik.

”Står bakom IF Metalls värderingar”

Det Ulf Karlström har blivit ordförande är en av områdesgrupperna inom verkstadsklubben på SSAB. Övergripande klubbordförande är socialdemokraten Tomas Karlsson. NSD skriver att han respekterar medlemmarnas val. 

– Jag har pratat med Ulf Karlström om våra grundvärderingar och min bedömning är att han står bakom dem, vad gäller mänskliga rättigheter med mera, säger han till tidningen.

Ulf Karlström själv vill inte kommentera om det fackliga uppdraget eller uppdragen för SD är viktigast för honom.

– På SSAB jobbar jag med den fackliga verksamheten. Vad jag gör på fritiden hör inte ihop med det. Det är det fackliga jag brinner för, säger han till NSD.

Han pekar ut jämställdhet som en av de viktigaste fackliga frågorna.