I somras kallade Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch till en presskonferens. Här presenterade hon ett papper, ett ”kontrakt med Sveriges kvinnor”, som hon bad övriga partiledare att skriva under.

Syftet var att ställa sig bakom gällande svensk abortlagstiftning för att ”stilla oron” efter beslutet att riva upp Roe v. Wade i USA.

Att svenskar oroar sig för Kristdemokraternas inställning till aborträtten är inte särskilt konstigt. Att övriga partiledare hoppar att skriva under kontrakt med Ebba Busch borde heller inte förvåna någon.

Vi har samlat tre ökända tillfällen då Busch brutit kontrakt hon ingått. Och tre tillfällen då hon slirat rejält.

Uppdatering: I och med turerna kring regeringens elprisstöd har vi valt att fortsätta uppdatera denna lista med fler Buschiska löftesbrott, allt eftersom mandatperioden fortskrider.

Decemberöverenskommelsen

Decemberöverenskommelsen var det första stora avtal som slöts mellan regeringen och oppositionspartierna, utom Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet, efter valet 2014. Syftet var att ge regeringar i rådande parlamentariskt läge möjlighet att regera och inte kasta in Sverige i återkommande budgetkaos och regeringskris.

De följande åtta åren blev som bekant något helt annat efter att Kristdemokraterna blev första parti att bryta sig ur. Kristdemokraten Sara Skyttedal poppade champagnen och Ebba Busch lät partiet tala, trots att det alltså fanns ett avtal.

Kontraktet med äldre

Ebba Busch turnerade med Bert Karlsson inför valet 2018 och slöt då ett ”kontrakt med Sveriges äldre”. Kristdemokraterna skulle alltid stå upp för de äldre och inte bara ”prata”. Två år senare ville kristdemokratiskt styrda Huddinge lägga ned hela sin kommunala äldreomsorg, det visade sig att omsorg för äldre var för dyrt.

Om detta rapporterade AiP-ägda Morgontidningen.

Aldrig samarbeta med SD

Enligt advokater Nya Mitten pratat med ska även muntliga kontrakt anses vara giltiga. Man kan därför se Ebba Buschs löften om att Kristdemokraterna alltid, även om ”20 år”, kommer hålla sig borta från Sverigedemokraterna som inte bara ett brutet löfte utan som ännu ett brutet kontrakt.

I en stor intervju med Göteborgs-Posten sa Busch då: ”Vi kommer inte att förhandla med Sverigedemokraterna”.

Knappt fyra år senare ser det ut såhär:

Ebba Busch och Jimmie Åkesson
Bild från Expressen
Bild från Expressen
Bild från Expressen

NY: Elprisstödet till svenska folket

Den dåvarande oppositionens största vallöfte var ett högkostnadsskydd för el till svenska hushåll och företag. Stödet skulle vara på plats den 1 november 2022, men lyser fortfarande i januari 2023 med sin frånvaro.

I SVT:s 30 minuter medgav hon löftesbrottet, men i slutet av december lät det annorlunda. Elprisstödet var visst på plats, sa Busch till Aftonbladet:

”Det var inte ute hos hushållen och det har jag i alla fall aldrig givit några löften om att det skulle vara.”

Bra försök, Ebba. Sveriges nya energiminister är lika genomskinlig som ett glas vatten.

Esbjörn, 81 och hustvisten

Exakt vem som fifflade med kontraktet och varför mellan Esbjörn, 81, och Ebba Busch blev till slut en fråga för domstol. Busch vann till slut hustvisten men erkände under processens gång också att hon begått grovt förtal.

Vad Esbjörn själv tycker om aborträtten vet vi inte, men han lär oavsett vilket inte rekommendera någon att sluta avtal med Ebba Busch.

Amnestys upprop

Ebba Busch kontrakt som visades fram på pressträffen i måndags bär flera likheter med ett papper som människorättsorganisationen Amnesty nyligen bett Ebba Busch själv att skriva under. Amnesty kallar det dock ”världens kortaste namninsamling”.

Amnesty bad partiledarna att skriva under för att stå upp för de mänskliga rättigheterna och därmed aldrig verka för att underminera dem. Amnesty räknar för övrigt in rätten till abort till mänskliga rättigheter.

En partiledare som inte skrivit under? Ebba Busch.

Från Amnestys instagram

Coronabrott med Margaux Dietz

Avslutningsvis en bubblare.

Ett kontrakt är inte samma sak som att stifta lagar, vilket partierna i riksdagen alltså också har makt att göra.

Resultatet skulle kanske kunna betraktas som rekommendationer att följa. Inga påföljder finns inskrivna i Kristdemokraternas kontrakt om någon av partiledarna som skrivit under skulle bryta mot det.

Lite som Folkhälsomyndighetens rekommendationer under coronapandemin, skulle man kunna säga.

Som Ebba Busch också bröt mot för att bland annat dansa och äta middag på en fest med influencern Margaux Dietz.

Ebba Busch på en middag under coronarestriktinerna