Statsminister Magdalena Andersson (S) anlitade en städfirma där vd:n senare uppgav att de inte hade kollektivavtal. Han var tidigare dömd till skatteböter för bluffakturor.

En av dem som städat statsministerns bostad visade sig dessutom sakna uppehållstillstånd i Sverige.

Till Expressen kommenterade Magdalena Andersson det hela med att:

– Som många andra svenskar är jag noggrann med att det ska vara ordning och reda på de tjänster jag köper. Men att även vi som vill göra rätt kan råka ut för oseriösa aktörer och det visar att vi måste fortsätta genomföra ännu fler politiska åtgärder för att bekämpa olika former av fusk.

Krav på kollektivavtal

Nu tillsätter regeringen en utredning som man hoppas ska komma åt fusk och arbetslivskriminalitet inom rut- och rotbranscherna.

– Det här nästa byggsten i det arbete vi gör för att växla upp kampen mot arbetslivskriminalitet. Utredningen ska titta på fler möjliga kvalifikationsgrunder till rot och rut och där bör man då också särskilt titta på kollektivavtalskrav, säger biträdande arbetsmarknadsminister Johan Danielsson.

Utredaren ska titta på om det bör ställas hårdare krav på företag som omfattas av rut- och rotavdrag, och i så fall vilka krav. Även vad som händer med företag som bryter mot eventuella nya regler ska utredas.

”Komma åt skitföretag”

– Exakt vad det är för uteslutningsgrunder det får utredaren titta på. Men i praktiken så finns det inga sådana i dag. Så länge du har f-skattsedel så får du vara kvar i systemet, säger Johan Danielsson.

Hade Magdalena Andersson klarat sig från fuskföretag med sådana regler?
– Jag kan ju inte kommentera enskilda fall, det är helt omöjligt. Men företag som inte sköter sig ska inte vara kvar i systemet.

Utredningen ska lämna sitt slutförslag i augusti 2024. Hur riksdagsmajoriteteten ser ut då är högst oklart.

Ser du några möjligheter att få igen kollektivavtalskravet i riksdagen?
– Nog tror jag att vi ska kunna få ihop en majoritet för att stoppa utnyttjandet av människor och se till att vi med skattesubventioner inte understödjer skitföretag, säger Johan Danielsson.