Den 18-årige gärningsmannen var beväpnad med ett lagligt automatvapen när han den 24 maj tog sig in i grundskolan Robb Elementary i Uvalde genom en olåst sidodörr.

Innan han sköts till döds av polis hann gärningsmannen mörda 19 elever och två lärare. 

Bara timmar efter dådet föreslog delstatsåklagaren i Texas, Rob Paxton, att lärare och skolpersonal ska bära vapen för att kunna förhindra framtida skjutningar. Delstatens senator Ted Cruz har framfört samma idé

Lärarfacket National Education Association tar skarpt avstånd från förslaget. 

– Efter de fruktansvärda morden på 19 elever och två lärare ödslade den mäktiga vapenlobbyn inte en sekund innan den ropade på att lärarna ska beväpnas, säger ordföranden Becky Pringle i ett uttalande.

– Vi behöver färre vapen i skolorna, inte fler.

Även det konkurrerande lärarfacket American Federation of Teachers kräver skärpta vapenlagar.

– Vapenvåld är en cancer som ingen av oss borde tolerera ett enda ögonblick till. Vi har valt att låta det här fortsätta och vi kan välja att äntligen göra någonting åt det, säger Randi Weingarten, ordförande för American Federation of Teachers, i ett uttalande.

Dådet i Uvalde var den 27:e skolskjutningen i USA under 2022, enligt public service-kanalen NPR

Sedan massakern på högstadieskolan Columbine i Colorado 1999 – som anses vara starten för vad som brukar kallas en ”unikt amerikansk epidemi” – har 169 personer dödats i skolskjutningar.     

Skolskjutningar i USA

Sedan 1999 har 311 skolskjutningar ägt rum i USA. I samband med dessa har runt 311 000 elever exponerats för vapenvåld. Merparten av skjutningarna kräver inga dödsoffer. 

Under 2021 inträffade rekordmånga 41 skolskjutningar. Ett antal som kan komma att slås i år. 

Skolskjutningar är bara en liten del av det amerikanska vapenvåldet. Hittills under 2022 har 213 masskjutningar – där fyra eller fler personer skadas eller dödas under samma händelse – ägt rum i USA. 

Under 2020 gick vapenvåld om bilolyckor som den vanligaste dödsorsaken för amerikaner under 20 år.

Källor: Washington Post, Gun Violence Archive, NPR