Tjugoåriga Jeyasre Kathiravel kom aldrig hem efter skiftet på textilfabriken Natchi Apparel i sydindiska Dindigul.

Hennes kropp hittades senare på åkermark nära hembyn. Enligt Jeyasre Kathiravels familj hade hon våldtagits innan hon mördades, rapporterar the Guardian.

Gärningsmannen ska ha erkänt brottet och väntar fortfarande på rättegång. Han kände offret sedan tidigare. Mördaren var förman på textilfabriken och ska under lång tid ha utsatt Jeyasre Kathiravel för sexuella trakasserier.

Enligt det lokala textilarbetarfacket TTCU hade Jeyasre Kathiravel slagit larm till fabriksledningen, utan resultat.

– Hennes familj och kollegor har berättat att Jeyasre trakasserades på att jobbet men att inget gjordes, sade ordföranden Thivya Rakini till the Guardian i fjol. 

– Många anställda vi har talat med säger att de har samma problem.

Hot från underleverantör till H&M

Natchi Apparel ägs av Eastman Exports, ett av Indiens största textilföretag och en stor underleverantör till svenska H&M. Eastman Exports ska ha hotat Jeyasre Kathiravels familj för att få dem att underteckna dokument som friskrev företaget från ansvaret för dotterns död.     

H&M inledde en utredning av situationen hos sin underleverantör. Parallellt sjösatte en koalition bestående av närmare 100 fackföreningar och rättviseorganisationer – däribland svenska Fair Action – en kampanj under parollen ”Rättvisa för Jeyasre”.

Dialogen mellan fackföreningarna och H&M har nu lett fram till vad som kallas Dindigulavtalet, en juridiskt bindande överenskommelse där såväl H&M som Eastman Exports åtar sig att motverka sexuella trakasserier och könsbaserat våld. 

H&M tecknar bindande avtal

Samtliga anställda, förmän och chefer på Eastman Exports ska utbildas om rättigheter och skyldigheter, nya mekanismer för anonyma klagomål ska inrättas och facket ska få ha personal på plats för att övervaka situationen på fabriksgolvet. 

Avtalet är enligt the Guardian enbart det andra i sitt slag i den globala textilindustrin. I en kommentar till Arbetet Global skriver H&M att överenskommelsen kan komma att utvidgas till fler fabriker. 

”Framöver förväntar vi oss att det här avtalet bidrar till ett bredare initiativ på branschnivå. Alla arbetare ska känna sig säkra i vår industri, oavsett om de är anställda av våra leverantörer eller inte”, uppger företagets presstjänst. 

Indien

Indien har en befolkning på 1,4 miljarder människor.

Andelen människor som definieras som fattiga har halverats sedan början av 1990-talet, men fortfarande lever 176 miljoner människor i extrem fattigdom.

Samtidigt har inkomstklyftorna ökat. De rikaste 10 procenten äger 77 procent av landets tillgångar.

Källor: Oxfam, Världsbanken, ILO, Economic Times.