Nyligen fick Myndigheten för psykologiskt försvar, MPF, 10 miljoner kronor extra för att stärka allmänhetens förmåga att stå emot påverkanskampanjer.

Den första insatsen är redan under planering, en kampanj för att skydda Sverige under valet. ”Bli inte lurad”, ska den heta.

Även om desinformationskampanjer kommer från flera håll, bland annat såg vi nyligen en islamistisk ryktesspridning om att svenska myndigheter tar muslimska barn, så skapas de flesta förtalskampanjer under ryskt överinseende.

Enligt Charlotte Wagnsson, professor vid Försvarshögskolan, är den ryska propagandans syfte att förstöra och undergräva statsbildningen. Man undergräver statsbildningen genom att framställa Sverige som ekonomiskt och materiellt svagt och försöker piska upp polariserande stämningar, främst om EU och Nato, sade Wagnsson på ett seminarium på måndagen på studieförbundet Näringsliv och Samhälle i Stockholm.

Det låter som SD…

Propagandan går också in för att smäda Sverige genom att framställa svenskar som dekadenta, löjliga och feminina, och ifrågasätter Sveriges utveckling: landet var en gång i tiden starkt och rikt men sägs vara på väg mot ekonomiskt och moraliskt förfall.

Och allt detta är vi ju vana vid att höra från Putins svenska stödtrupper i Sverigedemokraterna.

Det intressanta är att det här är en mall som Ryssland använder mot fler länder.

Den ryska propagandan mot Norge och Danmark är nästan identisk med den som är riktad mot Sverige, med samma schabloner. Även propagandan mot Nederländerna är mallad på samma sätt i de ryska propagandafabrikerna.

Och inom länderna får man benägen hjälp av främst högerradikala grupper för att sprida budskapen vidare, enligt Charlotte Wagnsson, vilket vi i Sverige, som sagt, tydligt ser i Sverigedemokraternas propaganda.

Det är alltså inte bara i Sverige som högern hellre förlitar sig på Vladimir Putin än driver en egen debatt.

Propagandan för dagen syns tydligast i de två ryska Putintrogna ”nyhets”-kanalerna Sputnik och Russia Today, RT, vars sändningar i förra veckan stängdes ned inom hela EU.

Putin-propagandan har lyckats

Under Syrienkriget påstod de båda kanalerna till västs häpnad att trupper som var motståndare till Syriens diktator al-Assad använde kemisk krigföring. Det var strax innan regeringsstyrkor med rysk hjälp själva släppte giftbomber över den syriska befolkningen.

Med uppenbart falska nyheter har Sputnik och RT tjänstgjort som delar av den ryska krigföringen.

Nu kan det tyckas som omöjligt att tro på stora stycken av den ryska propagandan.

En nyttig lärdom är då att studera hur den ryska attackpropagandan fungerar i länder som är mindre robusta demokratier än Sverige.

I övriga BRIC-länder till exempel (Brasilien, Indien och Kina) är de ryska kanalerna Sputnik och RT stora, enligt Charlotte Wagnsson. Den bild som vi tror är självklar och vars legitimitet vi förutsätter, att Ryssland är angriparen mot ett rättmätigt Ukraina är inte alls självklar i dessa länder.

De båda ryska kanalerna har dessutom en mycket stor påverkan i främst den fransktalande delen av Afrika.

I USA visar studier att amerikaner som läser RT och Sputnik lättare ger Ukraina en del av skulden för kriget, trots att amerikansk media i övrigt berättar sanningen om Rysslands anfallskrig.

I stora delar av världen har alltså den ryska propagandan lyckats.

De båda kanalernas verksamhet kan därför knappast klassas som journalistik. Putin har inget annat syfte med de båda propagandakanalerna än att destabilisera de demokratier de riktar sig emot.

Likväl är demokratins förbannelse att hysa alla röster, även de röster som vill lägga ned demokratin. Att öka kunskapen är en bättre väg än att stänga ned kanaler.

SD destabiliserar lydigt

Den ryska propagandan kommer dessutom att fortsätta hitta hit via lojala högerextrema kanaler.

Henrik Landerholm, generaldirektör för myndigheten för psykologiskt försvar, kunde något förvånat på seminariet konstatera att påverkanskampanjer inför det svenska valet i höst så här långt i stort sett har uteblivit.

Den ryska aggressionen mot Ukraina är troligen för fruktansvärd för att svensk höger ens med en gnutta trovärdighet ska kunna sprida den Putinpropaganda som de vanligtvis gör.

Det är dock fortfarande fem och en halv månad kvar till valet.

Till valet kommer de ryska påverkanskampanjerna helt säkert att åter spridas via extremhögerns nättidningar och de nättidningar som ligger nära Sverigedemokraterna.

SD kommer även i detta val lydigt förmedla Rysslands försök till destabilisering, med beskyllningar om att sossarna bedriver valfusk, att myndigheter gömmer undan röster eller andra horribla beskyllningar som med stor sannolikhet redan är planerade.

Och långt innan dess har Jimmie Åkesson med all säkerhet fått tillbaka sin ovilja att välja mellan USA:s president Biden och den ryska diktatorn Putin.