Arbetsmarknadsdepartementet i den sydafrikanska provinsen Gauteng varnar traktens företagare för en ny typ av bedrägeri, rapporterar lokala nyhetssajten The Citizen

Lurendrejare som knackar på dörren påstår sig vara arbetsmiljöinspektörer som genomför en oanmäld inspektion.

Under ”inspektionen” hittas flera regelöverträdelser och företagarna får ett val: Betala 500 rand, motsvarande 300 kronor, eller ta konsekvenserna!

I själva verket har arbetsgivare mellan 14 och 60 dagar på sig att åtgärda överträdelser. Först därefter kan det bli aktuellt med vite eller åtal.   

”Departementet betonar att inga av de tjänster som inspektörerna tillhandahåller kräver betalning till dem eller deras bankkonton”, skriver myndigheten på sin hemsida

”Det finns procedurer som måste följas efter att arbetsmiljöinspektörer upptäcker bristande efterlevnad av lagstiftningen och böter på plats är inte en av dem.”

Sydafrika

Sydafrika har omkring 50 miljoner invånare och är Afrikas största ekonomi.

Landet har en välmående medelklass och en rik elit. Samtidigt är fattigdomen utbredd, arbetslösheten hög och de ekonomiska klyftorna bland de djupaste i världen. 

Afrikanska nationalkongressen (ANC) har dominerat politiken sedan valet 1994, det första sedan rasåtskillnadssystemet apartheid avskaffades, men stödet har minskat i takt med korruptionsskandaler och ökande arbetslöshet. 

Källa: UI/Landguiden.