KOMMENTAR. ”Tystnadskulturen är cementerad i kommunhuset och det känns som att komma till Mordor varje dag.”

J.R.R Tolkien avskydde många saker. Frankrike, Walt Disney, John Lennon (jag blev också förvånad), industrialiseringens utarmning av den brittiska landsbygden, Frank Herberts Dune-böcker, Shakespeare – detta var helt enkelt en man som visste vad han ogillade. 

Allegorier hör också hemma på listan. 

Tolkien blev alltid arg när man försökte dra paralleller mellan hans skapelser och den handfasta verkligheten utanför böckerna. 

För honom var härskarringen inte alls någon symbol för atombomben, som vissa ville få det till. Den var Ringen. Rätt och slätt. Sauron var inte Adolf Hitler. Han var Sauron, mörkrets herre, Morgoths högra hand. Tolkien ville att Mordor bara skulle få vara Mordor.

Tack och lov levde han inte länge nog för att uppleva 2000-talets samtidsdebatt. För nu kan precis vad som helst vara Mordor, beroende på vem man frågar. 

Men om vi börjar med källmaterialet. Hur beskriver Tolkien själv Mordor, målet för hjälten Frodos strävan, den enda platsen där Härskarringen kan förgöras?

Detta är från Sagan om konungens återkomst:

”I blandad avsky och förvåning blickade Frodo och Sam ut över det hatade landet, hatets egen hemvist på jorden. Mellan dem och det rökspyende berget och runtomkring i norr som söder tycktes allt dött och ödelagt, en förbränd och förkvävd öken.” (Åke Ohlmarks översättning, vad fan tror ni?)

En fasansfull bild. Ett slags urondska, projicerad på ett landskap. Eller enligt vissa: en fullt adekvat beskrivning av Sverige 2022. 

Som vi kan se i den här snabba överblicken finns inget ideologiskt bias inbyggt i begreppet Mordor. Det används av högern och vänstern, av antirasister och Sverigevänner. Det kan nyttjas av vem som helst om vad som helst

Sebastian Mattsson

För två år sedan intervjuade hatsajten Fria Tider nämligen en svensk kvinna som tröttnat på tillvaron och flytt utomlands. 

”Sverige har blivit som Mordor”, sa kvinnan. ”Vi kommer aldrig i livet att flytta tillbaka. Det är för mycket våldtäkter och mord.” Notera att hon inte sa något om enorma monsterspindlar. 

Ett annat exempel kommer från Aftonbladets ledarsida. Här skriver Anders Lindberg i protest mot en i hans tycke överdriven demonisering av den danska migrationspolitiken.

”Från svensk sida beskrivs ibland Danmark som en lokal franchise av Mordor, Saurons onda rike i Sagan om ringen.” (Aftonbladet, 4 januari 2016).

Här vill jag ge Lindberg rätt. Jämförelsen mellan Mordor och Danmark håller inte. 

Ta den danska regeringens idé att hämta barn från så kallade ghettoområden till obligatoriska indoktrineringsskolor i ”danska värderingar”. Det skulle aldrig hända i Mordor. 

Man kan säga mycket om Sauron, men han är ingen monokulturalist. Haradrim-folket fick ha ringar i öronen, de fick täcka ansiktena med tygstycken och fläta in guldsmycken i håret. Bara de dök upp vid Pelennors fält i tid, redo att slakta Gondor-män. 

Men orchsmetningen tar tragiskt nog inte slut där. Alex Schulman (Expressen, 6 februari 2021) skriver om den i början segstartade vaccinationsprocessen att ”regionerna är Mordor”. 

Obildat, Schulman, alla vet att makten i Mordor är väldigt centraliserad. Tror du att Minas Morgul hade kommunalråd? 

Pandemin tycks inbjuda till fler tankar på mörkrets rike. SvD Perfect Guides redaktör Hugo Rehnberg skriver att han ”genomled ett 24-timmars-Mordor” efter sin andra spruta (SvD, 22 oktober 2021). Uppdaterad lista på vaccinets bieffekter: feber, muskelvärk, en inre röst som vill att du ska överlämna dig till mörkret. 

Man kan säga mycket om Sauron, men han är ingen monokulturalist. Haradrim-folket fick ha ringar i öronen, de fick täcka ansiktena med tygstycken och fläta in guldsmycken i håret. Bara de dök upp vid Pelennors fält i tid, redo att slakta Gondor-män

Sebastian Mattsson

Exemplen blir bara tramsigare och tramsigare. 

Simon Bank efter att Italien slagit England i EM-finalen på Wembley: ”De skulle in i Mordor och slita priset ur händerna på 55 miljoner orcher, höga på alkohol och 55 års väntan” (Aftonbladet, 12 juli 2021).

Orättvis jämförelse. Orcher har inte alls lika dålig tandhälsa som britterna. 

Ansedda Bloomberg har haft en artikel med rubriken ”Putin’s Russia, Tolkien’s Mordor: What’s the difference?”. Ja, ett av dem är påhittat, har ni koll på det? 

När man söker efter Mordorallegorier i mediebevakningsverktyget Retriever ser man vidden av fantasilösheten. 35 träffar i fjol – nästan tre i månaden. 

Ett höghus i Gävle? Mordor. Höstvädret i Skåne? Mordor. Ett kommunhus i Arvika? Ja, det är tydligen också Mordor.

Det börjar, för att citera Tolkien, kännas som smör som bretts över en alltför stor brödskiva.

Expressens krönikör Patrik Lundberg gick till och med så långt (Expressen, 5 februari 2019) att han beskrev Staffanstorp som ett Mordor. Staffanstorp!

… Okej, han hade kanske en poäng där.

Som vi kan se i den här snabba överblicken finns inget ideologiskt bias inbyggt i begreppet Mordor. Det används av högern och vänstern, av antirasister och Sverigevänner. Det kan nyttjas av vem som helst om vad som helst. 

Det är som att vi alla lever i J.R.R Tolkiens mardröm.