Josefin Andersson Mustonen.

Den slitna randen i Josefin Andersson Mustonens rödfärgade hår har försvunnit. Den satt där kockmössan brukade klämma åt, men mössan åkte av sommaren 2020.

– Vi brukar ju inte ha kockmössa på äldreboendet, säger hon och fyrar av ett av de skratt som ständigt tycks ligga nära till hands.

När pandemin bröt ut hade hon nästan bara jobbat inom restaurangbranschen. Om inte covid slagit undan benen för den hade hon nog varit kvar. Nu har 31-åringen inga planer på att återvända.

Tackade ja till vårdbiträdesjobb

Chefen på lunchrestaurangen rådde henne att tacka ja till ett vikariat som vårdbiträde på ett äldreboende inför sommaren 2020. Då hade hon redan varit permitterad i månader.

Josefin Andersson Mustonen har fortsatt inom äldreomsorgen och i höstas började hon plugga till undersköterska. Restaurangen hon jobbade på har gått i konkurs.

Hon säger att det var ett stort kliv att börja studera, att hon inte är så teoretisk av sig. Samtidigt är glädjen över vad hon lärt sig den första terminen tydlig.

– Det är jättespännande hur kroppen funkar. Vi går igenom mag- och tarmkanalerna och hjärtats funktioner över middagen, säger hon om hur samtalen med sambon förändrats här i lägenheten i Gävle, där Arbetet träffar henne.

Det är tungt i omsorgen, men inte som att bära kastruller eller stå i disken

Josefin Andersson Mustonen (fotograferad av Pernilla Wahlman)

Följer sin mamma i vården

När hon valde restaurangbranschen följde hon sin storebror i spåren. Nu delar Josefin Andersson Mustonen i stället bransch med sin mamma.

– Hon blev jätteglad. När jag sa att jag skulle börja jobba inom omvårdnad köpte hon en sån där liten namnbricka till mig.

Eftersom hon hade jobbat ett år som vårdbiträde när hon började studera har hon kunnat validera en del kurser, visa att hon har kunskaperna från arbetet. 

– Om de bedömer att man kan ett område behöver man inte gå igenom det igen. Det är jätteskönt.

Pluggar på komvux

Under hösten har Josefin Andersson Mustonen pluggat på heltid på komvux, i vår blir det på deltid för att kunna jobba mer.

Hon tror inte att arbetsuppgifterna ändras så mycket av utbildningen, men studierna ger ändå viktiga fördelar:

– Högre lön och möjlighet till fast anställning, jag vill ha en fast tjänst.

Hennes gamla bransch beskrivs ofta som osäker, med oregelbundna scheman och otrygga anställningar. Men Josefin Andersson Mustonen jobbade dagtid på veckodagar på lunchrestaurangen.

Mer helg och kvällar i omsorgen

Det blir mer helg- och kvällsjobb i omsorgen, men det ser hon fördelar med. Som att kunna vara hemma en del i veckorna med killen som går bakom ryggen på henne under intervjun och vattnar krukväxter med sin nappflaska – treårige Aaron.

Hon tror också att risken att slita ut kroppen minskar med yrkesbytet.

– Det är tungt i omsorgen, men inte som att bära kastruller eller stå i disken.

Men framför allt gläds hon åt att jobba mer med människor, få prata med de äldre på boendet.

Har du något råd till den som tvekar inför att skola om sig?
– Man lever bara en gång, säger hon och skrattar igen. 

Hon byter restaurangköket till att bli undersköterska

Bor: Gävle.

Ålder: 31 år.

Tidigare yrkesliv: Restaurangbiträde.

Utbildning för nya yrket: Undersköterskeutbildning på komvux. Arbete som vård­biträde i äldreomsorgen, vilket delvis kan tillgodoräknas i utbildningen.